3.jpg

Болести и штеточине винове лозе:

БОЛЕСТИ ВИНОВЕ ЛОЗЕ и НАЧИНИ СУЗБИЈАЊА

На виновој лози се могу наћи разне болести, од Беле трулежи грожђа (Coniella diplodiella), Црне трулежи грожђа (Guignardia bidwellii), Црвенила листа винове лозе (Pseudopeziza tracheiphila), Ескориозе винове лозе (Phomopsis viticola), Еутипозе винове лозе (Eutypa lata), Палежа цвасти и гроздића винове лозе (Phoma glomerata). На нашим просторима, најчешће се јављају Пепелница винове лозе (Uncinula necator), Пламењача [...]

Црна Трулеж винове лозе

Тренутне временске прилике погодују развоју болести на листу винове лозе које нагло расте. Црну трулеж изазивају гљиве Guignardia bidwellii. Симптоми се јављају на свим деловима чокота, али је најштетнија на грожђу. На листовима настају неправилне пеге величине 1-5 мм. Пеге су светло смеђе боје, оивичене тамнијом линијом а у оквиру пеге се налазе црна плодна [...]

ПЛАМЕЊАЧА ВИНОВЕ ЛОЗЕ (PLASMOPARA VITICOLA)

Симптоми болести: Пламењача винове лозе напада све зелене делове винове лозе: лишће, младаре, цвет и цвасти са петељкама, младе бобице (плодове) и витице. На лишћу се симптоми појављују у пролеће у облику жућкастих пега, које се виде на горњој страни лишћа.

СИВА ТРУЛЕЖ ГРОЖЂА – botrytis cinerea

Симптоми болести.- Пред или у цветању читав гроздић нагло постане смеђ, воденаст, убрзо се засуши и опадне. По влажном времену прекривен је органима гљиве – паучинаста превлака (сива плесан). Петељке постају смеђе и суше се, па се с њима суше и бобице.

ПЕПЕЛНИЦА ВИНОВЕ ЛОЗЕ (Uncinula necator)

Симптоми болести. – Пепелница се развија на површини зелених органа винове лозе. На лишћу се у почетку јављају тешко, а затим лако уочљиве беле до сиво пепељасте пеге.