3.jpg

Виноградарство:

КАКО СЕ ИЗБОРИТИ ПРОТИВ СУШЕ У УСЛОВИМА ГДЕ НИЈЕ МОГУЋЕ НАВОДЊАВАЊЕ ?

Из године у годину у периоду када воће и винова лоза имају највећу потребу за влагом по правилу имамо врло мало падавина, или их уопште нема. Воће и винова лоза се тада налазе у фази када долази до интезивног пораста и наливања плодова где је преко потребна довољна приступачна количина влаге. Услед недостатка падавина

Извештај о стању воћа и винове лозе на терену

Дана 01. и 02.06.2017. године Зоран Душановић, Иван Петковић и Малиша Радовановић обишли су атаре следећих села: Хум, Бреница, Каменица, Горњи и Доњи Матејевац, Малча, Сићево, Лалинац, Вукманово, Габровац, Сечаница, Суповац, Мезграја, Доња Топоница, Доња и Горња Трнава, Велепоље и Вртиште. Циљ обиласка је био утврђивање тренутног стања воћа и винове лозе.

Шта после мразева?

Ниске температуре последњих дана причиниле су непроцењиве штете на воћкама а приметна је штета и на виновој лози. Највише су страдали засади који су засновани на неодговарајућим потезима (депресијама, поред водотокова, на нижим равничарским површинама). Још једном се показало да избор експозиције терена пре подизања засада има пресудан значај за успешну производњу. Шта сада чинити?

Студијска посета виноградара

Дана 23.03.2017 у организацији Секретаријата за пољопривреду организована је студијска посета у оквиру које су обиђена огледна добра пољопривредног факултета у Новом Саду – Римски шанчеви као и институт за виноградарство у Сремским Карловцима. Воћари и виноградари из Ниша, њих двадесетак,  имали су прилику да виде савремене системе узгоја, врсте резидба, производњу садница, као и [...]

ФЕБРУАР-МАРТ, РАДОВИ У У ВОЋНАЦИМА И ВИНОГРАДИМА

Период зиме који је иза нас одликовао се дужим временским интервалом са хладним данима, у јануару чак са температурама испод просека за тај период. Такве температуре су довеле до повећаног измрзавања што грана што биљака. Шта треба урадити?