2.jpg

Јесења сетва ротквице и роткве

Ротквица - архивска фотографија

Две биљне врсте које се код наших повртара гаје пре свега у затвореном простору. Већа производња је током јесени, тј. након скидања летњих усева, а због кратке вегетације омогућују правовремену садњу раних култура. Предност је и што добро подносе ниске температуре.

Нешто више је заступљена ротквица због саме потражње на тржишту.

Ротквица се одлично уклапа као преткултура и као накнадни усев због кратке вегетације која траје свега 40-60 дана. Најбоље успева на лаким, баштенским земљиштима, ph реакције 5,2-6,7. У плодореду долази на друго место и на исту површину се сеје након три године.

За јесењу производњу сеје се у августу и септембру месецу сукцесивно на сваких 7-10 дана. Размак сетве је 5-10цм у реду и 20-50цм змеђу редова. Као и ротква, и ротквица се може сејати омашке али ради добијања плодова бољег квалитета, неопходно је проређивање.

Ротква - архивска фотографија

Ротква се у нашим условима најчшће производи током јесењег периода јер у условима повишених температура који владају током лета и недовољне количине воде, у унутрашњости хипокотила развија се сундјерасто ткиво. Најбоље успева на плодним, седње тешким земљиштима, ph реакције 5,5-6,7. У плодореду заузима друго место.

Сетва се обавља у јулу и августу месецу, а за бербу доспева након 80-100 дана, колико траје дужина вегетације. Јесења сетва обавља се на размак редова 20-50цм са размаком у реду 5-10цм. На мањим површинама може се сејати и омашке али је након ницање потребно проређивање.