5.jpg

Одабир садног материјала за подизање засада воћа

Полако улазимо у период оптималног рока за јесењу садњу воћа. Поред квалитетне припреме земљишта одабир квалитетног садног материјала је од пресудног значаја за успешно заснивање засада.

За подизање воћњака треба користити искључиво једногодишње сертификоване саднице воћа из познатих расадника.

Добра садница мора да буде здрава са добро развијеним кореновим системом, пораста не испод 1,5 метара, по могућности са превременим гранама. Садница треба да је добро сазрела (зелене саднице током зиме су подложне измрзавању). Треба избегавати пребујне саднице јер су по правилу недовољно сазреле и имају лош распоред пупољака који су веома битни за правилно разграњавање. Разграњавање је пресудно за формирање узгојног облика. Најбоље су саднице које су у зони кореновог врата дебљине веће од 12 милиметара.

Код крушке треба избегавати подлогу дуње и по могућству прибегавати садницама калемљених на подлози „сејанац крушке“.

Код трешње треба обратити пажњу на вегетативне пупољке и њихов распоред на садници, прегледати пупољке да немају оштећења јер је разграњавање из спавајућих пупољака веома тешко урадити. Треба обратити пажњу и на подлогу јер поједине подлоге се различито понашају на различитим типовима земљишта. Подлогу искључиво бирати према терену и особинама земљишта.

Зоран Душановић дипл.инг.пољ.