5.jpg

AНТРАКНОЗА ОРАХА

Проузроковач  Gnomonia leptostyla

Сива пегавост лишћа ораха је најчешће обољење ораха.

Једна од најдеструктивнијих болести ораха.

Стабла са којих је лишће отпало дају мали принос, док се у току вегетације на њима се не формира довољно пупољака па је умањен род и наредне године.

Релативно отпорне сорте на сиву пегавост листа ораха су Расна, Касни родни, Овчар, Елита, Шејново.

Симптоми: болест се испољава на свим зељастим деловима лист, лисној дршци, леторастима и плоду. Први знаци болести јављају се крајем маја на лишћу у облику пега. Пеге су различитог облика и величине, по ободу загасите.

На зараженим младарима ширењем пега долази до веће некрозе и улегнућа ткива услед дубљег продора паразита. Заражени плодови се деформишу, поцрне, сасушују се и опадају. Уколико је до заразе дошло у последњој фази развоја плодова онда плодови само потамне, а језгро има мања оштећења.

Хемијске мере борбе

Сузбијање Gnomonia leptostyla врши се у пролеће када овај патоген при влажном времену избацује аскоспоре (до краја маја) које примарно инфицирају лист и плод и тада се орах и штити од тих примарних инфекција.

Третирање поновити у јуну, а уколико се јавља опасност од секундарних инфекција поновити. Потребно је комбиновати фунгициде локал-системичног и контактног деловања.

За третирање се користе препарати на бази бакра, додина и манкозеба.