10. јула 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
„Берба у Чегарском виногорју“

Берба грожђа у Чегарском виногорју, које је ове године изузетног квалитета, почела је овог викенда, двадесетак дана раније но што је то уобичајено. Разлог су високе дневне температуре у дужем периоду током вегетације, али је веома сува и топла година допринела квалитету грожђа, са високим садржајем шећера, те се од ове бербе могу очекивати врхунска и чувена (десертна) вина. Са завршетком већ започете винарије у Каменици, Ниш би већ следеће године на централној прослави годишњице Миланског едикта, свету могао да представи специјално врхунско вино из свог виногорја.

Почетку бербе присуствовали су Срђан Алексић, члан Градског већа, ресорно задужен за пољопривреду, начелница и стручни сарадник Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша, Александра Брзаковић и Иван Петковић, као и директор Центра за виноградарство и винарство (ЦЕВИН), Милош Ристић.

 „ВРХУНСКО ГРОЖЂЕ ИЗ ЧЕГАРСКОГ ВИНОГОРЈА“

 Бербом црне тамјанике, а онда и белог сувињона на три хектара виноградарског засада у Малчи, почела је овогодишња берба грожђа у Чегарском виногорју. Виноградри су задовољни и квалитетом и количином рода, а стручњаци истичу да је то резултат сертификованог садног материјала, примене агротехничких мера, погодног поднебља, али и добре сарадње произвођача и институција.

„Ово је млад виноград, засад је стар тек три године, а по садном месту је родило око 1,5 кг грожђа, што је за овај узраст више него квалитетно. Уз то, грожђе има висок садржај шећера, око 26 до 27 одсто, црна тамјаника преко 32 %,  што је ванредно добро. Очекујем да ће вина бити јака и врхунска. Продајом рода са једног хектара, виноградар може ове године очекивати зараду од око 5.000 евра, кад се одбију трошкови обраде“, каже Иван Петковић, стручни сарадник Управе за пољопривреду и развој села.

Мерење шире (процента шећера у грожђаном соку) у атарима Горњег и Доњег Матејевца, Малчи и Сићеву, које су стручњаци Управе за пољопривреду и развој села вршили претходних дана, показују натрпосечне вредности, које до сада нису забележене ни у много познијим терминима бербе.

„Сем мерења процента шећера у грожђу, у Центру за виноградарство и винарство произвођачи могу да добију све савете око употребе савремених енолошких средстава и технике прераде грожђа у вино. Уз то, наш Центар је почео рад на изради виноградарског катастра, и то за целу Србију, који би, са чланством Србије у ЕУ, нашим виноградарима доносио директну новчану помоћ из фондова Уније и то по површини засада уписаних у регистар. То такође спречава, нелегалну куповину грожђа од стране несавесних винара, а гарантује географско порекло и сорту декларисану на винској амбалажи“, истиче директор ЦЕВИН, Милош Ристић.

Да је виноградарство велика шанса пољопривредника читавог региона, наглашава и начелница Управе за пољопривреду и развој села, Александра Брзаковић.

„Ту постоје велике могућности за развој и унапређење стандарда живота на селу. Али је потребна стална едукација произвођача с једне стране, што већ увелико радимо, али и подизање капацитета институција, с друге стране. Само тако заједнички, практичном применом знања, можемо да уђемо у контролисану производњу на модерним, интензивним засадима, попут овог,“ наглашава Брзаковић.

На територији Ниша, под засадима винове лозе има до 200 ха углавном стоних и масовних сорти: пловдина, прокупац, смедеревка и жупљанка. Међутим, последњих година, улагањем у развој виноградарске производње успостављено је још 30 ха савремених засада, искључиво врхунским сертификованим садним материјалом. Градски већник ресроно задужен за пољопривреду, Срђан Алексић, који је присуствовао почетку овогодишње бербе, позвао је заинтересоване пољопривреднке да почну са интензивнијом производњом.

„Позивам све произвођаче и винаре да се обрате граду, Управи за пољопривреду и мени лично, да испунимо квоту коју нам је дала ЕУ, а то је око 2.500 хектара под виновом лозом. Ми тренутно имамо много мање, а сматрам да имамо изванредан потенцијал да се бавимо квалитетном производњом вина,“ рекао је Алексић.

Због ранијег почетка бербе ове године, винарије нису обезбедиле могућност организованог откупа, тако да ће већа количина висококвалитетног грожђа са територије Града Ниша, завршити са предом у домаћинствима или бити пласирана другим купцима. Када винарија у Каменици буде завршена, из ње би, како се очекује већ следеће године, на тржиште требало да  буде пласирано ново брендирано нишко вино.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ