10. јула 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Берба кукуруза у зрну (комбајнирање)  је најсавременији начин бербе кукуруза. Подразумева круњење кукуруза насамој њиви. Обавља се углавном житним комбајном са специјалним хедером за откидање клипова кукуруза. Приликом комбајнирања кукуруза треба сачекати да се влага зрна спусти на 25-28%, такође треба бирати хибриде који брзо и лако отпуштају влагу, који су лаки за круњење, а да при томе немају велике губитке приликом одкидања клипова. Комбајнирано зрно је потребно досушити у сушарама како би се проценат влаге спустио на 13% при којем се може сигурно чувати у складиштима и силосима.

Берба кукуруза у зрну на територији Града Ниша је у почетним фазама, још увек не постоје сладишта и линије за досушивање, па пољопривредници који планирају комбајнирање чекају да се проценат влаге за природним путем спусти за проценат влаге који омогућује безбедно чување и суво зрно чувају у сопственој режији.

Град Ниш сваке године путем субвенција за пољопривредне произвођаче субвенционише и подстиче подизање нових линија за сушење и чување житарица.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ