25. маја 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Од почетка зиме, у организацији Управе је за нишке воћаре организовано пет едукативних презентација
Од почетка зиме, у организацији Управе је за нишке воћаре организовано пет едукативних презентација

У организацији Управе за пољопривреду и развој села, у Хуму је 12.фебруара одржана презентација фирме “RMG Crop Science“.

Предавање на тему „Биостимулатори и амино киселине у воћарству“ за око четрдесет произвођача воћа из Хума, Велепоља, Палиграца, Горње Трнаве, Матејевца и Лалинца, приредила је дипл.инг. заштите биља Љубица Петровић.  Биостимулатори су средства на бази аминокиселина и одавно се користе у воћарству. Напредовањем технологије њихова употреба постаје веома јефтина (500-1000 динара по хектару) и атрактивна за употребу. Најчешће се користе у стресним ситуацијама за биљку као што су суша, високе температуре, оштећења од града, оштећења од хербицида, затим у фазама заметања плода, диференцијације пупољака и слично – када дају  одличне резултате.

Од почетка зиме, у организацији Управе је за нишке воћаре организовано пет едукативних презентација а представници “RMG Crop Science“ су на крају понудили препарате за две огледне парцеле.

Након презентације стручњаци Управе су наставили састанак са члановима удружења из Хума и произвођачима из Велепоља и пружали савете из области првог пролећног прскања, пролећне исхране воћа, заједничке набавке репроматеријала и израде картица за куповину, резидбе вишње. На основу захтева произвођача вишања, договорено је одржавање практичне радионице у Хуму и састанак са воћарима у  Велепољу.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ