7. јула 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Савремени пластеник

Производња поврћа у затвореним просторима (пластеницима и стакленицима) на територији града Ниша има историју дугу неколико десетина година.

Савремени пластеник
Савремени пластеник

Почевши од примитивне заштите испод фолије, преко ниских тунела, хангара, па до подизања најсавременијих пластеника са аутоматским проветравањем, пољопривредом се баве углавном породична газдинства. Нажалост, под савременим објектима је покривена мала површина, док су остали објекти углавном пластеници висине 3,5 до 4 метара, ширине 8 до 10 метара, са дуплом фолијом и без додатне опреме. Најзаступљеније културе су парадајз, паприка, краставац и зелена салата. У технологији производње поврћа  у затвореном простору, за осигурање оптималних услова (температуре и влаге), врло  важна мера је проветравање пластеника. Са повећањем броја сунчаних дана током пролећа и лета температура у пластенику се брзо повећава, па разлика понекад може износити и 20-30 степени Целзијуса у односу на спољашњу средину. Високе температуре у пластенику који није технички решен аутоматским проветравањем могу нанети велику штету на посађеним биљкама, у виду ожеготина и оштећења биљака, до потпуног уништења расађених биљака. Да не би до овога дошло мора се  обратити пажња на правовремено и довољно проветравање затворених простора.

Ниски тунел
Ниски тунел
Високи тунел (хангар)
Високи тунел (хангар)

Проветравањем пластеника спречава се велики пораст температура и стварање велике влажности које ометају нормалне физиолошке функције биљака и превентивно смањују могућност појаве разних биљних болести. Проветравањем елиминишемо кондензовану водену пару која настаје у току ноћи, због хлађења услед осцилација/промена температуре, па због велике површинске напетости фолије настају водене капи које клизе на биљку и стварају повољне услове за развој болести. За нормалан раст, развој и плодоношење многих врста поврћа попут парадајза, паприке и краставца оптималне су температуре од 25 до 30 степени у пластенику, а веће температуре неповољно утичу на биљку. Како нас у наступајућем периоду очекује повећање температуре, а посебно у току лета, које у пластенику понекад достижу и до 50 степени, препорука је да треба имати кровне отворе, који уз отворе бочних страна пластеника омогућавају сталну промену и циркулацију ваздуха.

Дипл. инж. пољопривреде
Слободан Дудић

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ