3. децембра 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

 Жетва пшенице у нишком атару почеће ове седмице а очекује се принос од три до четири тоне по   хектару, што је мало више него прошле године. Према речима Игора Ђорђевића, помоћника начелника нишке Управе за пољопривреду и развој села, у току је жетва јечма и то у равничарским крајевима и у мањем проценту, али су комбајнери спремни да за који дан, односно чим то временки услови дозволе уђу и у поља под пшеницом.

– Према нашим сазнањима, пољопривредници су предузели све потребне агротехничке мере, а није било штете ни од олује и града, пошто су на време деловале противградне ракете. Невреме је у извесној мери утицало на род јечма у забаченим селима, као и на воћарске културе, а кад је реч о пшеници, она се за сада добро држи и одличног је квалитета. Регистровано је само полегање на појединим местима, али ни то није проблематично – изјавио је за Бизнис Ђорђевић и проценио да би овогодишња жетва требало да протекне без већих проблема.

У атару Ниша, под стрним житима (пшеница, јечам, овас и крмно биље), налази се 8000 хектара. Највише ораница засејано је пшеницом – 6000 хектара.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ