27. јануара 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Гајење једногодишњих биљака захтева адекватну припрему земљишта. Зависно од начина, обраде земљишта, обраду делимо на основну и допунску.

Основна обрада земљишта је пре свега орање, а у неким случајевима обухвата и подривање односно риголовање. Основна обрада се углавном спроводи у јесен када се убере усев са њиве, са циљем да се окрене бразда на дубину 20-25 цм. Изводи се плуговима. Плугом се и заоравају жетвени остаци, те уноси стајњак у обрадиви површински слој. Са основном обрадом уносимо и једну дозу НПК ђубрива.

Орање са обртањем слоја земље обавља се плуговима који по конструкцији радних тела могу бити раонични, дискосни или тањирасти. Постоји и основна обрада без обртања земљишта (чизер плуговима) где се врши само разривање ораничног слоја земљишта.

Уколико је основна обрада земљишта урађена неквалитетно и у сушним условима па жетвени остаци нису добро заорани потребно је урадити и дубоко орање које ће отклонити недостатке основне обраде. Зависно од општег стања може се обавити тањирачама, ротационим ситнилицама или равњачима.

Након основне обраде ради се допунска обрада земљишта. Допунску обраду, зависно од количина падавина током јесени и зиме и културе коју планирамо сејати, можемо обавити током јесени или у пролеће. Уколико се очекује оштрија зима са јаким мразевима и обилнијим падавинама допунску обраду треба обавити у пролеће јер ће грудве под утицајем мразева добро измрзнути и накупиће се довољна количина воде. Рано у пролеће бразде треба затворити.

Уколико се очекује топлија зима са мало падавина, допунску обраду урадити у јесен како би се што више сачувала влага у земљишту. Допунска обрада пре свега подразумева затварање бразде. Допунску обраду без обзира на машину којом је обављамо радити под одређеним углом у односу на основну обраду. Најбоље би било да се она обавља под углом од 90°, али је то ретко у примени због великог оптерећења које трпи машина. Најчешћи угао допунске обраде у односу на основну је 20-30°. Такав угао задовољава и квалитет обраде, као и напоре машине и трактористе.

Приликом избора допунске обраде треба водити рачуна и о типу земљишта, временским условима, трошковима обраде у односу на очекиване резултате.

У новије време све су више у употреби комбиноване машине са више операција у једном проходу. Непосредно пред саму сетву обавља се предсетвена припрема земљишта на дубину 4-6 цм. Циљ предсетвене припреме је формирање финог растреситог слоја у коме ће се унети семе или посадити расад младе биљке.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ