3. августа 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Званична статистика да су у Србији само 0,3% хране органски производи, не одговара стању на терену.

Према анализи проф. др Јована Стојковића, помоћника градоначелника за пољопривреду и професора на Пољопривредном факултету у Косовској Митровици, површине су знатно веће, јер се у планинским подручјима Топличког, Јабланичког, Пчињског, Нишавског и Пиротског округа, масовно гаји органска производња, али је нико не евидентира као такву.

Стојковић најављује да ће са Градском управом за пољопривреду и развој села, за шест месеци пописати све произвођаче органске хране, који од државе могу добити 40% веће субвенције него за обичну производњу.

Чињеница је да је то стварно органска производња. Нема хемије и вештачког ђубрива, али је потребно те људе организовати кроз неко удружење. Они храну, воће, поврће, сточну храну, производе као и пре 30 година, али су за наше законодавство невидљиви. За њихову евиденцију и едукацију биће задужена Градска управа, а једини услов је да имају регистровано пољопривредно газдинство каже

Стојковић.

Крајем јануара донет је Закон о подстицајима пољопривреди и руралном развоју, по коме се предвиђа 500 милиона динара за органску производњу. Део тог колача припада и овим сељацима.

У наредних шест месеци имаћемо потпуно нову слику и проценат од 0,3% биће већи, јер се по мојој процени у овом тренутку 4 до 5% може сматрати органском производњом наводи Стојковић.

Локална самоуправа хоће да помогне свима који се баве органском производњом кроз обуку, евидентирање и субвенције које су веће за 40% у односу на обичну, конвенционалну производњу.

Позивам их да се обрате Управи, где ће добити све папире који су потребни да би могли да конкуришу за та средства.

Стојковић очекује да и остале локалне самоуправе са југа Србије искористе своја мала газдинства и поседе као предност, јер су управо мала породична газдинства идеална за добијање подстицаја од државе.

Званично 10 хектара

На територији града прошле године органска храна се званично производила на мање од 10 хектара. Методе такве производње подразумевају примену природних поступака и супстанци, а ограничавају или потпуно елиминишу употребу хемијских средстава каже професор Јован Стојковић.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ