1. марта 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Каренца је период од последњег третирања биљке до коришћења плодова поврћа
Каренца је период од последњег третирања биљке до коришћења плодова поврћа
Каренца је период од последњег третирања биљке до коришћења плодова поврћа

Савремена повртарска производња се не може замислити без заштите хемијским средствима. За успешну борбу против болести и штеточина користе се различита средства, а веома често и разноврсне комбинације.

Пре бербе произвођачи поврћа морају мислити о времену трајања појединих хемијских средства за заштиту поврћа. Добро је гајити сорте које су природно отпорне на једну или више болести. На тај начин се смањује употреба хемикалија чији остаци на плодовима могу имати нежељене последице по здравље крајњих потрошача.

Иако научници тврде да хемијска средства, која служе за сузбијање болести и штеточина поврћа, нису јаки отрови за људе и животиње, ако се и тако мале количине уносе у организам континуирано, могу бити штетне по здравље. Зато је битно испоштовати каренцу. То је период од последњег третирања биљке до коришћења плодова поврћа. О престанку примене хемијских средстава, произвођачи поврћа требало би да воде рачуна и у складу са упутством произвођача планирају када ће посљедњи пут употребити конкретно хемијско средство. Нека од њих могу да се употребе само седам дана пред бербу поврћа, али нека друга не смеју да се примене ни две недеље пред бербу. Постоје чак и хемијска средства чија је каренца три недеље, па и више. Боље је прекинути примену хемијског средства благовремено, него да дође до загађења плодова. То је неопходно поштовати чак и када постоји реална опасност за поврће од болести и штеточина. Поврће се најчешће једе у свежем стању и веома је важно да на плодовима не буде остатака пестицида.У неким земљама, које заштити хране поклањају више пажње и брину о здрављу свог становништва, постоји законска регулатива којом се одређује количина хемијских средстава за заштиту биља која сме да се нађе на плоду поврћа или у самом производу. Та количина се утврђује у лабораторијама и уколико се утврди да је остатак хемијских средстава изнад прописаног нивао, такви производи се искључују из продаје и уништавају.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ