27. јануара 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Архивска фотографија

Производи се као друга култура у плодореду а на исто место долази после 3-4 године. Добра је предкултура, те након ње на парцели где је гајена можемо садити већину другог поврћа. За њу су добре предкултуре биљке обилно ђубрене стајњаком (грашак, паприка, кромпир, парадајз, купус). Шаргарепу треба гајити на хумусним и растреситим земљиштима јер оваква земљишта омогућавају правилан развој корена и не долази до појаве деформитета – рачвања, савијања и пуцања.

Директна сетва семена за касну производњу врши се у мају-јуну а предзимска крајем октобра, почетком новембра. Пре сејања може се обавити наклијавање семена јер се на тај начин скраћује ницање. Сетва се обавља на равној површини или на гредицама које су бољи избор јер уздигнути банкови пружају добру проветреност и одвод вишка воде.

Обавезна мера неге при оваквом начину производње је загртање, јер уколико је корен ван земље јавља се “зелена глава” која смањује тржишну вредност. Размак између биљака треба да је 3-10 цм, што зависи од сорте а међуредни размак 25-50 цм за сетву у редове на равној површини. Гредице могу бити широке (100 цм) или уске (75 цм). На широке се сеје пет редова а на уске два реда шаргарепе са размаком између биљака 20–30-35 цм а у реду 2-3 цм.

Архивска фотографија

Шаргарепа се, такође, може гајити и у заштићеном простору у ниским и полуниским тунелима. Овакав начин производње примењује се када желимо да добијемо младу шаргарепу пре пролећа. Ниски тунели су најбољи избор јер је у таквим тунелима температура виша у односу на полуниске и мрква брже напредује.

У ниским тунелима је и боље чување влаге, што је нарочито значајно у периоду ницања, формирања розете и у фази када почиње ширење корена. Уколико се произвођач ипак одлучи за полуниске тунеле, биљке је пожељно покрити агротекстилом. Размак сетве је 5-8×20 цм или у пантљике са размаком између пантљика 50-60 цм.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ