3. марта 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Крушкина бува (Psylla spp.) је штеточина која напада крушку, има 4-5 генерација годишње. Имаго је дугачак 2,2-2,9 мм. Зимска форма је тамно-смеђа са неколико црних и наранџастих пега. Летња форма је светло-смеђа са неколико тамних и наранџастих пега. Јаје је светло-жуте до наранџасте боје, дужине око 0,3 мм и са доње стране има петељку, а са уже, носи танку влас. Постоје 5 развојних стадијума ларве. Оне су спољоштеног тела, светло-жуте нијансе са више тамних пега на дорзалној страни и црвеним очима. Последња два стадијума су зеленкасто-смеђе боје, тело је заобљеније са изразитим наставцима крила. Презимљава имаго у пукотинама коре стабла и грана крушке. Појављује се рано у пролеће, крајем марта чим се 2-3 дана температура устали и достигне 10°С. Пари се и полаже јаја и до 450, бледо жуте боје, у близини пупољка, око пупољака или дуж нерва листа.

Симптоми појаве крушкине буве

У нашим условима највеће штете су током јуна месеца, а причињава их ларва, која се у колонијама јавља на младим избојцима и листићима. Ларве сишу сокове и изазивају застој летораста, лишће се коврџа, смањује се асимилациона површина, лишће се суши и опада. Крушкина бува лучи медну росу на којој се насељава чађавица, спречава се процес фотосинтезе што утиче на квалитет воћке. Ова штеточина је вектор микоплазми које изазивају жућење и пропадање крушке.

Сузбијање крушкине буве

Због већег броја генерација, високе плодности, а самим тим и великих штета које изазива крушкина бува у вегетацији, штеточину морамо сузбијати у почетним фазама развоја. Када је температура виша од 10°С штеточина излази из скровитих места, пари се и тада треба обавити зимско третирање, чиме се олакшава заштита током вегетације.

На време обавити заштиту

Велики број генерација, тј. полагање већег броја јаја и велике штете у току вегетације које прави, отежава заштиту крушке од ове штеточине. Из тог разлога је важно на време обавити заштиту. Чим се дневне температуре устале на 10°С, штеточина излази из пукотина стабла где презимљава и где се пари, те је у том тренутку потребно извршити третирање.

Врло је важно заштиту крушке од ове штеточине започети на време.  Зимско третирање је прво прскање у фази мировања, које се обавља када женке полажу јаја, а то се обично поклапа са првим топлијим данима у фебруару  и то препаратима Бело уље или Галмин или готову комбинацију бакра и минералног уља, кад се уједно врши и фунгицидна заштита. Друго третирање је у вегетацији  које се обавља у време масовног пиљења ларви после опадања круничних листића, када се користе многобројни регистровани препарати AbastateVertimecEnvidor итд.

Заштита током вегетације:  Dimilin SC-48 (0,024 + 0,3% минералног уља), – Vertimec 018 – EC (0,05-0,075% уз додатак 0,25% минералног уља, третирањем у време масовног пиљења ларви, после опадања круничних листића), – Abastate (0,75 л/ха + 3 л/ха минералног уља или 0,75 л/ха + 1% ađuvansa Nu-film 17), – Abastate EW (0,075%), Volliam targo 063-SC (0,075-0,1%), Cipkord 20-EC, Sucip 20-EC (0,015-0,03%), Talstar 10-EC, Fobos – EC, Futocid-EC (0,05% третирањем у пролеће на почетку пиљења ларви), – Grom (0,3-0,5 л/ха), Pyrinex 48-EC, Kozma (0,15%, у време појаве првих јединки), – Nurelle-D, Despot, Cihlop, Konzul (0,1-0,15%), Envidor (0,6 л/ха, по појави ларви Л1 узраста), – Perfekthion, Sistemin 40-EC, Fosfamid 40-EC, Dimetogal  (0,1 – 0,2% у време регистровања појаве) – Fastac 10-SC, Fastac 10-EC (0,018-0,02% третирањем на почетку формирања првих колонија), Apache 50 WG (250 гр/ха) и др. 

Прозрачност доста утиче на апликацију и развој штеточине. Због тог су пожељне јаче јесење резидбе, а посебно летње интервенције на младарима. Исто тако, одржавање популације природних непријатеља, буба мара, може бити важан фактор у сузбијању, те је из тог разлога јако битно да се води рачуна о одабиру препарата и количини третмана.

Иван Петковић

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ