НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Poštovani,
Savez pčelarskih organizacija Srbije, NALED i RSJP pokrenuli su javnu kampanju “Mesec zaštite pčela” sa ciljem da se tokom marta kroz otvoreni dijalog pčelara, poljoprivrednika, lokalnih i nacionalnih institucija, stručne javnosti i potrošača dođe do zajedničkog rešenja za zaštitu pčela u Srbiji.
Pčele su najznačajniji oprašivač u prirodi i oprašivanjem povećavaju prinose poljoprivrednih kultura i do 80%, što u Srbiji donosi dodatne prihode poljoprivredi od čak 226 miliona evra – međutim, pre svega zbog neadekvatne primene pesticida, pčele u našoj zemlji su često ugrožene.
Zato je važno da poljoprivredni proizvođači i pčelari zajedno rade na pronalaženju rešenja za bolju zaštitu pčela uz odgovorniju upotrebu sredstava za zaštitu bilja, što podrazumeva izbegavanje primene pesticida u vreme cvetanja medonosnih biljaka, kao i tokom obdanice (zaprašivanje je bezbednije ali i efikasnije tokom ranih jutarnjih i kasnih večernjih/noćnih sati), sprečavanje zaprašivanja iz vazduha, i korišćenje dozvoljenih sredstava za prskanje biljnih kultura.
Pozivamo Vas da se priključite inicijativi i podržite je na jedan od sledećih načina:

  • Iniciranjem i organizacijom sastanaka između lokalnih udruženja pčelara i udruženja poljoprivrednika, radi saradnje i konstruktivne razmene predloga, kao kontinuiranog javno-privatnog dijaloga na lokalu;
  • Sprečavanjem zaprašivanja biljnih kultura iz vazduha/aviona, imajući u vidu da je ova praksa veoma opasna za pčele;
  • Informisanjem lokalnih poljoprivrednika o opasnostima neadekvatne primene pesticida, postavljanjem informativnih postera (u prilogu) na vebsajtove ili društvene mreže, ili postavljanjem štampanih postera na relevantne lokacije u lokalnoj samoupravi (uz informaciju o potrebnoj količini, NALED i SPOS mogu dostaviti štampane postere gradu/opštini);
  • Postavljanjem videa ili banera u prilogu (sa linkom na portal www.jpd.rs) na vebsajt lokalne samouprave ili naloge na društvenim mrežama, sa pozivom svim zainteresovanima da se uključe u dijalog i putem portala nominuju rešenja koja će služiti kao osnova za definisanje preporuka ka Vladi i institucijama.

Koristimo priliku i da Vas pozovemo da nam se pridružite na okruglom stolu o zaštiti pčela koji će se održati 26. marta u Čačku ili da putem vebsajta www.jpd.rs nominujete svoje predloge za rešenje ovog problema.
Kampanja “Mesec zaštite pčela” je organizovana u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.
Hvala vam na podršci.
Srdačan pozdrav,
NALED
—————————-
Makedonska 30, VII sprat, 11000 Beograd, Srbija
t: + 381 11 3373 063, f: + 381 11 3373 061
www.naled.rs

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ