НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Управа за пољопривреду и град Нише ће ове године субвенционисати део кредита
Помоћ пољопривредним произвођачима није изостала - Начелник Управе за пољопривреду и развој села Саша Стоиљковић
Помоћ пољопривредним произвођачима није изостала - Начелник Управе за пољопривреду и развој села Саша Стоиљковић

Од 178 захтева за доделу подстицајних средства у пољопривреди које су пољопривредници поднели на основу конкурса који је расписала нишка Управа за пољопривреду и развој села, њих 151 је одобрено и са тим пољопривредним произвођачима су потписани уговори о субвенцији. Уговори ће нишким пољопривредницима свечано бити додељени сутра у Градској кући, а у зависности за коју су намену тражили средства добиће најмање 20. 000 а највише 400. 000 динара.

– Конкурс је расписан пре три месеца, а анкон тога је формирана комисија која је обилазила пољопривреднике како би утврдила да ли испуњавају те услове. Занимљиво је напоменути да смо први пут укључили пољопривредне произвођаче у рад комисије, што је наишло на јако добру реакцију на терену. Наиме, сви су били задовољни што се пољопривредници питају коме ће се додељивати убвенције, јер они и јесу најмеродавнији за то – рекао је Саша Стоиљковић, начелник Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша.

У оквиру конкурса за доделу подстицајних средства за реализацију програма који треба да допринесу побољшање живота и развој пољопривреде на сеоском подручју било је седам програма које су пољопривредници могли да се пријаве.

Према речима начелника Саше Стоиљковића, највећи броја субвенција, њих 77, додељено је за набавку нове специјализоване механизације и опреме, док је 36 пријава одобрено за набавку и инсталацију опреме за наводњавање. Конкурс је прошло и 16 пројеката који се тичу набавке опреме за пчеларску производњу и паковање меда, шест за набавку специјализоване опреме за прикупљање, чување и прераду млека и млечних производа, а три за подизање бишегодишњих засада.

Десет почетника у пољопривреди добиће подршку, а три месне заједнице помоћ у развоју.

– Укупна бжвредност свих одобрених пројеката је 11,7 милиона динара. Управа за пољопривреду ће субвенционисати до 50 одсто укупног износа пројекта, што је регулисано новим Законом о подстицају – објаснио је начелник нишке Управе.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ КРЕДИТЕ

– Програм краткорочног кредитирања пољопривредне производње уз субвенцију камате ове године смо први пут увели у граду, а наишао је на велико интересовање. Наиме, раније је то било предвиђено републичким буџетом, али како ове године није било новца за ту намену, Град Ниш је решио да пољоприврдници не остану ускраћени за ову врсту помоћи – објашњава начелник нишке Управе за пољопривреду и додаје: Оваква врста помоћи практично значи да се из градске касе покрива цео износ камате, док пољопривредници враћају главницу дуга. То значи да неко ко се пријави за кредит од 200 хиљада динара, у року од годину дана тај износ треба да врати у четири кварталне рате, док град сноси трошкове камате.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ