21. октобра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО


Кластер сирева „Југ“ је наставио са промоцијом сирева млекара-чланица  овог удружења. Караван сирева је обишао Пирот, Прокупље и Блаце а  директан контакт са потрошачима се одржава и кроз презентације у маркетима и трговачким ланцима. Ове презентације су одржан у Нишу, Дољевцу Прокупљу и Белој Паланци а у наредних месецима грађани ће моћи да упознају квалитет сирева са Југа Србије и у Алексинцу, Гаџином Хану, Сврљигу и Нишкој Бањи.

Промоције сирева наилазе на одличан пријем код потрошача, који најчешће нису упознати са квалитетом и асортиманом, који произвођачи са Југа Србије могу да им понуде. Непосредна комуникација са купцима се показала као одличан потез.

Пројекат „Кластер сирева Југ“ подржан је организационо и финансијски од стране делегације Европске уније у Србији,  преко програма „Регионални друштвено-економски програм развоја (РДЕПР2)“. Новчани део износи око 350.000 евра , где је Град Ниш носилац, а партнери су Општина Прокупље, Обласна развојна асоцијација „ ЈУГ“ и Општина Пирот.

Чланови удружења „Кластер сирева Југ“ су млекара „Лазар“ Блаце, Нишка млекара, АД за прераду и конзервирање млека Лесковац, млекара „Драчје“ Бела Паланка, „Бетас Млек“ Бела Паланка, млекара „Мацко“ Пирот, млекара „Натура“ Пирот, млекара „Барбеш“ Гаџин Хан, млекара „Стара Планина“ Димитровград, д.о.о. „Пимлек плус“ Пирот, ЗЗ „АЕЦКОП“ Сврљиг, млекарска школа „Др Обрен Пејић“ Пирот, удружење сточара „Нишка шанса“, удружење сточара „Нишки пастир“, Ветеренарски специјалистички институт „Ниш”, Обласна развојна агенција „Југ“ и Филозофски факултет Ниш.

Управа за пољопривреду и развој села Града Ниша је носилац реализације пројекта „Кластер сирева Југ“.

Од Кластера сирева „Југ“ се очекује да значајно допринесе развоју говедарства, овчарства и козарства, кроз подизање стандарда у производњи али и олакшан пласман висококвалитетних млечних производа. Кластер ће такође допринети  допринети бољој организацији пољопривредне производње и тиме директно унапредити економију и положај села.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ