28. јануара 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Једна од мера за стабилне и високе приносе у производњи луцерке је наводњавање. Производњом луцерке се баве пољопривредни произвођачи који се баве сточарством, као  битном културом за исхрану животиња. Такође, производњом луцерке се баве и произвођачи за производњу семена. Успешна производња је могућа само уз константно наводњавање. Луцерка произведе велику количину зелене масе, а у нашим условима саме падавине нису довољне за високе и стабилне приносе.

Потребе луцерке за водом се крећу у првој години до 600 мм. У каснијим годинама потребе за водом расту и крећу се од 650 мм до 900 мм. Потребе луцерке за водом без наводњавања су довољне само за први откос. У годинама са смањеном количином падавина као што је била ова 2020. година, чак и за први откос у земљишту није било довољно залиха воде, луцерка је позитивно деловала на наводњавање. За остале откосе се препоручује бар по једно наводњавање количином воде од 25-30 мм.

Наводњавање је најбоље изводити 10 дана након косидбе, јер тада луцерка креће са вегетацијом, земљитше је прекривено биљном масом, тако да је губљење воде смањено. Уколико се раније врши наводњавање, губици воде испаравањем су знатно већи.

Број наводњавања треба одредити на основу залиха земљишта водом и распореда падавина у току вегетације. Са наводњавањем обезбеђујемо три кошења у првој и пет кошења у осталим годинама. Приноси луцерке су константни и производња је сигурна.            Наводњавање је обавезна мера и приликом производње семенске луцерке.

Довољну  количину воде за високе и стабилне приносе у нашим условима без наводњавања немамо.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ