29. маја 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Слика 1.

Најсавременији трендови у производњи грожђа и вина од јуче су још ближи нишким виноградарима који су у организацији Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша обишли чувене опленачко виногорје крај Тополе. Преко 40 чланова Удружења „Чегар“, као и преставници стручних служби и медија имало је прилику да се упозна са најбољим садним материјалом које тржиште нуди, а које потиче из реномиране италијанске куће ВЦР. Упознали су се са савременим системом садње, обраде и заштите винограда, а добили су и прегршт савета почев од избора садног материјала, преко узгоја и неге лозе, до бербе и финалне прераде у врхунско вино.

Ова искуства нишким виноградарима ће и те како добро доћи будући да ће у пролеће на територији Ниша бити засађено око 11 хектара винограда. Нишка делегација најпре је обишла краљеву задужбину,  запослени у задужбини, од укупно 40 хектара, колико је некада било под виноградима обновили су 11 хектара, најсавременијим садним материјалом, односно клоновима ове италијанске фирме.

Након тога, Нишлије су обишле и знаменит краљев подрум, сазиран 1921. године који је налази чак 12 метара испод земље и у коме је током целе године температура константна-12 степени.

Виноградари су видели и комплес од 40 ха винограда у селу Винча надомак Тополе засадјених разним сортама, пре свега совињон бели, шардоне, каберне совињон, мерло и бургундац црни.

Сазнали су, између осталог, да се модерни виногради подижу мешањем различитих клонова, а у циљу производње што квалитетнијег вина. На овај начин производе се вина винарије „Александровић“ – Тријумф, Варијанта, Визија, Еуфорија и харизма  – вина која су прихваћена на домаћем и иностраном тржишту.

У овој винарији Нишлије су дегустирале 22 клона различитих микровинификација, односно узорака белог и црног вина које је произведено искључиво од клонираног садног материјала, чувене италијанске виноградарске куће ВЦР. То значи да је садни материјал сертификован и ослобођен болести и вируса. Сваки узорак има одређену карактеристику. На основу укуса, мириса и јачине вина, нашим виноградарима пружена је могућност да се на лицу места опрелеле за врсту лозе. Суштина је у томе да ће на територији Ниша већ у пролеће бити засађено око 11 хектара под виновом лозом.

Током посете, Нишлије су обишле и храм светог Ђорђа, односно крипту у којој почива династија Карађорђевић. Утисци су више но импозантни. Унутрашњост храма састоји се од мозаика са око 60 милиона коцкица, звездано небу у самој крипти урађно је индиго плавим орнаментима који су чак 10 пута били скупљи од злата, у крипти почива 22 чланова династије Карађирђевић, а 19 места су празна.

Уз финасијску и стручну помоћ Управе за пољоривреду и развој села нишки виноградари добрим делом моћи ће да примене искуства овдашњих призвођача грожђа, а све са циљем да ширем трижишту понуде квалитетно вино из „чегарске боце“.

Погледај ФОТОГРАФИЈЕ:

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ