29. маја 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Слика 1.

Управа за пољопривреду и развој села града Ниша успешно је организовала четврти Сајам пољопривреде, у суботу 25. и недељу 26. септембра. Сајамске манифестације одржане су на три локације: у Ветеринарском специјалистичком институту, на Кеју 29. децембар поред Нишаве и у Тврђави.

Упркос кризи у свим областима, која је додатно отежала пољопривредну производњу, сточари су се и ове година одазвали у великом броју, тако да је одржана II Регионална изложба крава у суботу, а у недељу XII Републичка изложба коза и VII Републичка изложба оваца. На истом месту, у Ветеринарском специјалистичком институту, током оба сајамска дана, приређена је и Изложба агро-опреме.

Слика 2. "Изложба говеда"

На Регионалној изложби говеда учествовало је двадесет одгајивача, из Ниша, Алексинца, Ражња, Крушевца, Зајечара и Сокобање. По оцени стручне комисије, додељене су награде најбољим сточарима: шампионка друге Регионалне изложбе говеда на четвртом Сајму пољопривреде у Нишу је крава Мирослава Рајковића из Пардика, општина Ражањ. У категорији крава додељене су још три награде, прва одгајивачу Здравку Ивковићу из Шарбановца, општина Сокобања, друга Дејану Миладиновићу из Врћеновице, општина Алексинац и трећа Љубисаву Миливојевићу из Трубаревца, општина Сокобања. Посебна награда припала је сточару Радомиру Јоновићу из Грљана код Зајечара.

Победник у категорији првотелки је Милан Станојевић из Лалинца код Ниша, други је Велибор Радомировић из села Мањинац, општина Зајечар, а трећи Ивица Милосављевић из села Јаковље, општина Алексинац. Посебна награда додељена је одгајивачу стоке Милану Станојевићу из Лалинца, победнику у овој категорији.

Најбољи одгајивачи у категорији јуница су првопласирани Здравко Ивковић из Шарбановца код Сокобање, други је Мирослав Рајковић из Пардика код Ражња, а трећи Славољуб Ћирић из села Бивоље, општина Крушевац. Посебна награда припала је Дејану Маринковићу из села Рутевац код Алексинца. (Фотографије са II Регионалне изложбе говеда)

Слика 3. "Изложба коза"

На XII Републичкој изложби коза учествовало је седамнаест излагача, из Ниша, Алексинца, Сврљига, Беле Паланке, Гаџиног Хана, Крушевца, Краљева, Параћина, Пирота и Сокобање. Награде су додељене, по категоријама: за приплодне козе Балканске расе, прво место освојио је Благоја Бојић из Горњег Матејевца код Ниша, други је Дејан Марковић, такође из Горњег Матејевца, а трећи Далибор Јовић из Сврљига.

У категорији Српска бела – домаћа санизирана, победник је Добрица Радојковић са фарме „Рињ“ из Беле Паланке. Остале награде нису додељене.

Прва три места за одгајиваче Алпино расе освојили су: првак Раде Маринковић, село Дедина, Крушевац, други је Јеленко Војиновић, Габровац, Ниш, а трећи Добривоје Стојановић из села Гаре код Гаџиног Хана.

Стручни жири доделио је и посебне награде за Алпино расу: Станиславу Ракићу из Мрсаћа, Краљево, Дејану Митићу из Преконоге, Сврљиг и Зорану Ћирићу, Срећковац, Пирот.

У категорији приплодних јарчева Балканске расе прву награду добио је сточар Илија Стојковић из Бренице код Ниша. Победник за расу Српска бела – домаћа санизирана је Тихомир Манчић из Житковца, општина Алексинац. Награде за Алпино расу припале су Владану Матићу из села Поточац код Параћина за прво место, Љубодрагу Васићу из села Маркешане код Крушевца за друго и Душану Богдановићу из Врмџе код Сокобање за треће место. Посебне награде освојили су Јеленко Војиновић из Габровца код Ниша, Зоран Ћирић из Срећковца, Пирот и Благоја Бојић, Горњи Матејевац, Ниш. (Фотографије са XII Републичке изложбе коза и VII Републичке изложбе оваца)

Слика 4. "Изложба оваца"

VII Републичка изложба оваца имала је највише излагача, двадесет једног, из Ниша, Сврљига, Алексинца, Сокобање и Бојника. Награђени излагачи су, у категорији Приплодне овце – Праменка сврљишки сој, Томислав Јовановић , Горња Трнава, Ниш – прво место, Хране Јовановић, Плужина, Сврљиг – друго и Илија Петровић, Хум, Ниш – треће место. За одгајиваче оваца Винтемберг расе први је Војкан Вучковић, Рутевац, Алексинац, други Горан Марјановић, Бели Поток, Сокобања, а трећи Љубиша Анђелковић, Бојник.

Награде за приплодне овнове – Праменка сврљишки сој освојили су: прву – Милутин Лазаревић, Сврљиг, другу – Сретен Костић, Сврљиг и трећу – Хране Деспотовић, Плужина код Сврљига. Најбољи одгајивачи Винтемберг расе су 1.Горан Марјановић, Бели Поток, Сокобања, 2.Небојша Павловић, Мали Дреновац, Алексинац  и 3.Љубиша Анђелковић, Бојник.

Посебне награде, за двиске, припале су Војкану Вучковићу из села Рутевац, Алексинац, Хранету Јовановићу, село Плужина код Сврљига и Сретену Костићу, Сврљиг.

Слика 5. "Штанд Засавице"

Овогодишњи четврти Сајам пољопривреде, који је под слоганом „Зато што волим село“ организовала Управа за пољопривреду и развој села града Ниша, остаће запамћен и по специјалном госту – Природном резервату Засавица. Он се представио Нишлијама и гостима у оквиру II Изложбе ситних животиња и кућних љубимаца – Демо ЗОО парк егзотичних врста, што је Тврђаву током дводневног Сајма учинило још атрактивнијом за посетиоце, а посебно оне најмлађе.

Трећа локација на којој се одржавао четврти Сајам пољопривреде Ниш 2010. био је

Слика 6.

Кеј 29. децембар поред Нишаве, на коме су представљени рурални потенцијали, домаћи производи и етно-стваралаштво централне, источне, западне и јужне Србије. Упркос киши, у смањеном обиму одржан је и Фестивал изворног народног стваралаштва, а у амфитеатру на Кеју публику је одушевио наступ КУД „Станко Пауновић“ из Ниша играма из Косовског  Поморавља и играма из Владичиног Хана, као и КУД „Севдах“ из Врања са специјалним гостом, Екремом Мамутовићем, првом трубом 50. Драгачевског сабора трубача у Гучи за 2010. годину.

Управа за пољопривреду већ почиње припреме за наредни, пети Сајам пољопривреде, с намером да он буде још боље организован, са више учесника и већом разноликошћу биљног и животињског света.

Велибор Петковић

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ