27. јануара 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Ивана Дулић-Марковић, консултант СЕЕДЕВ-а, је представила прве резултате анализе конкурентности пољопривредног сектора у Нишу
Ивана Дулић-Марковић, консултант СЕЕДЕВ-а, је представила прве резултате анализе конкурентности пољопривредног сектора у Нишу
Ивана Дулић-Марковић, консултант СЕЕДЕВ-а, је представила прве резултате анализе конкурентности пољопривредног сектора у Нишу

У оквиру пројекта „Раст југа“, усмереног ка јачању конкурентности сектора агропрерађивачке индустрије, у конференцијској сали Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша, дана 29.септембра је одржана полудневна радионица „Анализа конкурентости пољопривреде у 14 локалних самоуправа у Србији као предуслов и алат за привлачење страних директних инвестиција у прерађивачку индустрију“.

Да ли су пољопривредници југа Србије највећи ресурс, који су трендови у производњи и преради пољопривредних производа у региону и свету и који би производи и на који начин могли да буду конкурентни на домаћем и европском тржишту су биле теме о којима су дискутовали  представници пољопривредних произвођача и сектора прераде хране, запослени у Управи за пољопривреду и развој села Града Ниша и представници СЕЕДЕВ консултантске куће  уз подршку УСАИД пројекта одрживог локалног развоја.

Ова радионица је одржана како би се пружила подршка Граду Нишу у креирању стратегија, акционих планова и мера које су засноване на анализама пољопривредних сектора, идентификацији оних сектора који би могли бити конкурентни у наступајућем периоду и окружењу и идентификацији и привлачењу инвеститора у агробизнис сектор у Нишу.

Ивана Дулић-Марковић, консултант СЕЕДЕВ-а, је представила прве резултате анализе конкурентности пољопривредног сектора у Нишу на основу статистичких података о производњи и трговини, у односу на глобалне токове, Републику Србију и на регион. Општи закључак је да биљна производња, производња житарица воћа и поврћа стагнира, а да тренд раста у Нишу бележе производња јагоде и кајсије и вишње.

„Ако погледате специфичности Ниша, производња житарица бележи тренд раста од 2%. Јабука има врло лош тренд производње у Србији па тако и у Нишу, пре свега због јако великих улагања у производњу јабуке у Пољској, Молдавији и Грузији. Гледајући производњу шљиве, вишње и у последње време све присутније аутохтоне врсте кајсије ДМ1, нишки пољопривредни произвођачи ту бележе позитивне трендове и управо ту могу бити конкуренти. Увек би требало обратити пажњу да где други одустају, ту би ви требало да видите шансу“ рекла је госпођа Ивана Дулић-Марковић.

С обзиром да пчеларство у Нишу бележи највишу експанзију, да је мед који потиче из Ниша оцењен највишом оценом, да се у ринфузу извози у Немачку и да је сама организованост пчелара на највишем организационом нивоу, на предлог Удружења пчелара „Ниш“, пчеларство би требало да буде препознато као конкуренти производ.

Пчеларство у Нишу бележи највишу експанзију, а мед који потиче из Ниша оцењен највишом оценом
Пчеларство у Нишу бележи највишу експанзију, а мед који потиче из Ниша оцењен највишом оценом

Саша Стоиљковић, начелник Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша, је појаснио које мере Управа за пољопривреду и развој села Града Ниша спроводи како би пољопривредни произвођачи били конкурентији на тржишту.  „Наш тим искусних стручњака различитих профила интензивно ради на креирању и спровођењу мера локалне аграрне политике која је усмерена да помогне пољопривредне произвођаче да подигну своје капацитете у домену примарне производње, а са друге стране да се укључе у вредоносни ланац тако што ће произвести производе који имају дотатну вредност на тржишту. Због свега тога, сматрајући да је сама инфраструктура неопходна, покренути су истраживачки радови за наводњавање атара села Горње Трнаве, Велепоља, Хум и Доњи Матејевац, припрема Програма микрорејонизације нишког поља на основу кога ће и бити припремљена дугорочна политика субвенционисања пољопривредних произвођача. Паралелно са овим, ми покушавамо да помогнемо у груписању оних пољопривредних произвођача који желе да пређу у ланцу агропрераде од обичне пољопривредне производње ка преради или полупреради. На добром путу смо да обезбедимо објекат у којем ће они моћи да прихватају, суше или хладе а и пакују своје полупроизводе и на тај начин увећају своју добит. Управо ова анализа коју спроводимо у сарадњи са УСАИД пројектом одрживог локалног развоја биће нам одлична основа за предузимање ових мера, а и да нам на време укаже где би требало извршити корекције“ рекао је Саша Стоиљковић.

„Анализа конкурентости пољопривреде у 14 локалних самоуправа у Србији као предуслов и алат за привлачење страних директних инвестиција у прерађивачку индустрију“ се спроводи СЕЕДЕВ уз подршку УСАИД пројекта одрживог локалног развоја.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ