27. маја 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Органска производња у Србији последњих година све више добија на значају. Према евиденцији Министарства пољопривреде тренутно се методе органске производње примењују на преко 6 хиљада хектара земљишта, што наравно није довољно с обзиром на могућности. Допринос у развоју ове у свету веома значајне производње даје Ниш и његова Управа за пољопривреду и развој села. Тим поводом је у Нишу боравила делегација израелске компаније Оргил, са којом је постигнут конкретан договор.

Саша Стојиљковић, начелник Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша:

– То је један пројекат који је везан за живаљ у Бојнику и у Оштини Лепосавић на северу Косова. То исто се планира и на теренима Горње Топионице и Мезграје. О чему се заправо ради. Ради се о подизању пластеника којим би се производила органска храна. То је нешто што нама недостаје, што нам и те како недостаје. Ништа није рађено по том питању и то би био искључиво извоз за Сједињене Америчке Државе и за Русију. То је инвестиција вредна преко 70 милиона евра коју планирамо да реализујемо и упошљавање великог броја људи, преко 500.

Засади на површини од 50 хектара у оваквим пластеницима дају годишње принос од око 27 милиона евра.

Пројекат ће се радити преко предузећа Оргил које се до сада у Европи није појављивало нигде. Европа је била затворено тржиште за њих, међутим Србија због свог положаја и због својих ресурса је врло интересантно тржиште, пре свега и због односа према западу али и према истоку.

Пројекат има подршку председника Републике, Министарства пољопривреде, градоначелника града Ниша, Градског већа, тако да све чинимо да тај пројекат што пре заживи и радимо интезивно на њему.

Град Ниш је спреман да учествује у реализацији пројекта из два основна разлога добре и исплативе производње и отварање нових радних места.

Почетак најпре планира да се искултивише земљиште, где је шта интересантно за производњу и кренуће већ током ове недеље. Први конкретни кораци могу очекивати већ за месец до два дана.

Министарство пољопривреде Србије подржава сваки корак ка развоју органске пољопривредне производње, па и договор Ниша и израелског инвеститора. С тим у вези радиће се и на развоју тржишта органске производње, јер управо то треба да стимулише произвођаче за овакав вид производње и прераде.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ