НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Медоносне пчеле за разлику од других инсеката не замиру зими, него активно производе одређени ниво топлоте за живот. Топлота једне пчеле недовољна је да би се она изборила са зимском хладноћом. Више хиљада пчела скупљених у маси, концетрују своју енергију, а посебна структура те масе обезбеђује им чување топлоте, те тако могу да издрже и велике мразове. Тако да, друштвени начин живота пчела изградио је код њих савршен систем зимовања, у којем оне одржавају активност.

Припрема пчелињег друштва за зиму почиње од лета. Прерађујући нектар и претварајући га у мед, пчеле спремају врло хранљиву, концентровану храну. Залихе меда оне складиште у горњи део гнезда, како би њиме могле лако да се користе у зимским условима. Пчеле затварају залихе меда непрозирним воштаним поклопцима, што превентивно спречава разређивање меда у условима влажног ваздуха, као и згушњавање и кристализацију при сувом ваздуху.

Пчелиње друштво је у процесу историјског развоја стекло много инстиката, усмерених на економично трошење меда у јесење-зимском периоду. Том броју инстиката припада и истеривање трутова после главне паше. У почетку оне их изгоне са саћа меда на зидове и на дно кошнице. Овде трутови губе снагу од глади, пчеле их избацују напоље где они и угињавају.

Спремајући се за зиму пчеле уносе прополис, којим у смеси са воском детаљно лепе пукотине у кошници и често смањују лето. У њему оне остављају неколико округлих отвора.

Зимска генерација пчела се физиолошки разликује од пролећних и јесењих. У телу пчеле стварају се резерве азотастих материја, маст и гликоген, мења се тип размене материја.  Код зимских пчела формира се испод спољашњег омотача и међу унутрашњим органима дебели слој масног тела, који се код летњих пчела не развија у том степену. Код пчела које се спремају за зиму, смањује се садржај слободне воде у ћелијама тела, вода из слободног стања прелази у везивно. Такав процес посебно је активан код инсеката који замиру зими, захваљујући којим се они у пролеће поново враћају у активни живот.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ