25. маја 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Озбиљан проблем у производњи поврћа представља непоштовање полодореда. Приноси варирају у зависности од производне године, а потешкоће са болестима и штеточинама биће значајније у зависности и од поштовања плодореда. Ограничавајући фактор може бити непостојање адекватних парцела, које би нам дале стабилне приносе (снабдевеност водом-инфраструктура и још много других проблема).

Повртарска производња у пластенику

Гајењем истих или сродних култура на истој површини доводи до нагомилавања штетних материја у земљишту и трошење храњивих елемената неправилно тј. једнострано. Поштовањем плодореда нестаће велики број болести, штеточина као и корова, а исте културе враћамо на истим површинама након 4-5 година. Саставити добар плодоред са свим елементима као што су особине, плодосмена и одмор земљишта није једноставно, јер треба одабрати најповољнији начин ђубрења и обраде земљишта, културе и сорте, време сетве, садње и бербе, као и начин неге усева. Гајењем исте културе или врсте на истој површини долази до знатног смањења приноса и квалитета, а повећавају се извори заразе болестима, паразитима и коровима.

Врста Добар предусев Задовољавајући предусев Лош предусев
Купус вишегодишње траве, легуминозе, црни лук, кромпир парадајз, шаргарепа, цвекла краставац, тикве, купусњаче
Краставац вишегодишње траве, легуминозе купус, карфиол, шаргарепа, црни лук парадајз, паприка
Парадајз, паприка вишегодишње траве, озима пшеница, грашак, црни лук, карфиол купус, шаргарепа парадајз, паприка, плави патлџан, спанаћ, кромпир, краставац
Црни лук вишегодишње траве, озима пшеница, грашак, парадајз купус, шаргарепа црни и бели лук, празилук, ротква
Шаргарепа, целер, першун озима пшеница, грашак, краставац, рани купус, карфиол парадајз, паприка, црни лук, кромпир, купус шаргарепа, першун, целер паштрнак
Грашак, боранија црни лук, краставац, купус, шаргарепа, парадајз коренасте врсте вишегодишње траве, боранија, грашак

Приказ добрих, задовољавајућих и лоших предусева за поједине повртарске културе

Прекомерна наводњавања и орошавања нарушавају мрвичасту структуру земљишта и убрзавају минерализацију хумуса, зато културе које су захтевне по питању воде, парадајз, паприка, краставац и купусњаче, добре су за смену са коренастим, луковичастим и махунастим поврћем, које је мање захтевно за водом.

Често је изостављена примена органских ђубрива која су неопходна због поправке структуре земљишта, топлотних и осталих билолошких и хемијских својстава земљишта. Неке културе имају коренске излучевине које мењају састав земљишта и неповољно утичу на наредне.

Из свега наведеног неопходно је направити добар плодоред, испланирати просторну и временску смену повртарских и ратарских култура, битно је водити рачуна о припадности врста одређеним породицама тј. фамилијама.

Ненад Стојиљковић

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ