НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Слика 1.

Управа за пољопривреду и развој села, заједно са ГО Пантелеј и ДВП „Ерозија“ организовала је медија конференцију поводом почетка акције „Спасимо брест“.

На медија конференцији представљен је низ активности чијим извршењем ће се брест поново појавити у нашем окружењу. Садњом 2.500 младица ово племенито дрво ће се поново вратити у еко систм града Ниша. Планирано је да се саднице посаде у три огледна засада, где ће стручњаци Шумарског факултета из Београда пратити њихов раст и развој. Део садница ће бити подељен градским установама и јавним предузећима, Војсци

Слика 2.

Србије, сеоским месним заједницама и грађанима заинтереованим да свој животни простор оплемене лепотом бреста.

Сама акција „Спасимо брест“ је омишљена још пре две године када је, на иницијативу Управе и ГО Пантелеј, ДВП „Ерозија“ прикупило семе аутохтоног бреста и из њега почело узгој садница. Подела садница и садња ће почети за неколико дана, чим временски услови за то буду оптимални.

Брест је традиционално био део окружења у коме је живео наш народ. Приписивана су му магијска својства а због дуговечости врло често су поједина стабла постала места окупљања – заветине. На жалост, дошло је до уништења готово целе популације овог лепог и квалитетног дрвета. Акција „Спасимо брест“ помоћи ће да вратимо део наше традиције и заштитимо наш еко систем.

Слика 3.
Слика 4.
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ