4. августа 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Савремени пластеник
Традиција и обичаји су корен сваког народа
Традиција и обичаји су корен сваког народа

У центру села Доњи Матејевац, општина Пантелеј, манифестацијом „Матејевачка берба 2013“обележен почетак бербе грожђа у овом крају.
У организацији Друштва за изградњу села и унапређење сеоског живота у Доњем Матејевцу, под покровитељством општине Пантелеј и ресорне Управе за пољопривреду Града Ниша, у суботу 21. септембра организована је јавна манифестација „Матејевачка берба 2013“.У центру села, на платоу између црвке Св.Архангела Михаила и Задружног дома, манифестацијом у знаку традиције обележен је почетак бербе грожђа пригодним програмом у коме су учествовали чланови локалних удружења, ловачког друштва, хор ученика основне школе у Д. Матејевцу и већи део мештана.
Према речима Лидије Николић, прве жене – виноградарке у овом крају, и главног „кривца“ за активности удружења, реч је о потреби да се овом крају врати стари сјај и реафирмише чувено Матејевачко виногорје. А најбољи начин за то јесте заједнички, активан рад на очувању обичаја везаних за бербу грожђа и неговање традиције воћарско-виноградарске производње овог краја.
Присутне је на почетку поздравио председник општине Пантелеј Срђан Савића истакавши
да је велики број винограда у матејевачком виногорју уништила је фитоплазма. До сада су учињени појединачни покушаји да се виногради обнове, међутим, неопходан је стратешки приступ том проблему, како би се донекле вратили на старе стазе славе када се вино одавде носило и продавало чак у Загребу, Љубљани и другим градовима бивше СФРЈ – каже Савић. Ова манифестација је значајна за произвођаче и представља ветар у леђа младим људима који се још увек двоуме на који начин организовати неку врсту пољопривредне производње. Решење је ту јер ово подручје је богом дано за узгајање винове лозе и воћа.

Док је градоначелник Ниша, проф. др Зорана Перишића приметио неопходност обнове Задружног дома што су мештани одушевљено поздравили, а градоначелник обећао да неће остати само на речима.

За успешну бербу
За успешну бербу

Циљ Манифестације је да се врати поверење младих у село и да коначно виде да и у селу може добро да се живи поготову ако је то село надомак Ниша. Управа за пољопривреду града има задатак да помогне младима да подигну нове засаде, покрену своја домаћинства и стартују са новим пројектима који доносе бољитак. Према речима начелника те управе Саше Стиљковића, Матејевац је посебно место на карти града Ниша, а самим тим и  Матејевачко виногорје које је било познато широм старе Југославије. Управа Има велики задатак да се стари сјај овог села врати и да се модернизује село.

Запрега за прво обрано грпжђе и добро вино
Запрега за прво обрано грпжђе и добро вино

Прво обрано грожђе, коњском запрегом пребачено је до центра села у току програма, а присутни су имали прилике да бурно поздраве девојке које су приказале традиционално гажење – „муљање“ грожђа и настајење првог „мошта“. У обичајима, пригодној музици, и обиљу карактеристичне домаће хране припремљене вредним рукама матејевчанки, свој допринос су дали и ловци и за све госте и посетиоце припремили ловачки гулаш. На крају је све, наравно, зачињено добрим винима која су се могла наћи на пратећој изложби вина произвођача и удружења виноградара и воћара из Матејевца али и других атара нишког краја.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ