4. августа 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Једно од најчешћих питања будућих пчелара је, са колико кошница  почети бављење  пчеларством? Као одговор  намеће се препорука, да потенцијални пчелар почне да се бави ово граном са не великим број пчелињих друштава. За почетак  сасвим је довољно 4-5 кошница, ради стицања неопходног  искуства, у првој години.

Није добро почињати ни само са једном кошницом, јер су  могуће грешке при раду, па и страдање пчелињег друштва, нарочито током зиме. Ако се почетнику деси да му једино друштво не изими, њему је онда страдало 100% пчелињака, при чему најчешће настаје велико разочарење, и  тешко одлучивање за нови почетак пчеларења.  Ако имамо само једно пчелиње друштво, па оно из неких разлога ослаби, немамо га чиме помоћи, на пример рамом са зрелим леглом и пчелама, што није случај када почињемо пчеларење са неколико кошница.

Са донетом одлуком о бављењу пчеларством,  потребно је у току зиме или раније с пролећа, да се набаве квалитетне кошнице, најбоље нове. Кошнице треба да су одговарајуће офарбане и кровови опшивени лимом. Пожељно је да на плодиштима буду уграђене ручке за лакше ношење самих кошница. Без обзира на тип кошница, све оне треба да буду потпуно исте конструкције и прилагођене за могућу селидбу.

Поред  кошница треба набавити и остали неопходан пчеларски  прибор  и опрему (заштитна опрема за пчеларе при раду, пчеларски нож, димилица, четка и др.). Поред наведене опреме и прибора, за почетак ће  требати и један калем жице за ожичавање рамова, двадесетак сатних основа одговарајућих димензија и жврк, обичан или електрични, за утапање жица у сатне основе, као и шило или бушилица за бушење рупа у бочним летвицама рамова, за провлачење жица.

Прве године потребно је што  боље упознати живот пчелињег друштва и технику пчеларења и  суздржати од се од жеље за цеђењем меда.

Пчеларење може да се започне набавком природних или јефтинијих пакетних ројева и њиховим смештањем у кошнице са рамовима у којима су уграђене сатне основе. Али, неискусним почетницима, најбоље је да пчеларење започну добрим ројевима на рамовима, одмах после багремове паше, односно крајем маја – почетком јуна месеца. Ројеви треба да буду на 5 рамова, од чега су 3 рама пуна легла у свим стадијумима, а на по једном крајњем раму треба да има хране – полена и меда. Површине са леглом треба да буду густо покривене пчелама разних доба старости, односно да има најмање 1 кг (10.000) пчела и да буде присутна млада, из те године, квалитетна оплођена и обележена матица, која је већ пронела. На свим рамовима треба да има укупно око 3 кг хране.

Ројеве треба набавити од искусног пчелара, са пчелињака који је од почетничког удаљен најмање 15 км, како би се у њима сачувале све пчеле излетнице. Један од начина преузимања ројема је да, договореног дана у поподневним сатима, треба одвести празне кошнице, без полунаставака, на пчелињак испоручиоца ројева. Одмах треба преместити ројеве из његових у ваше кошнице. Његову кошницу скидамо са постоља и стављамо је иза, на преврнути кров, а нашу отворену кошницу стављамо на постоље. Затим испоручилац ројева вади редом рамове са пчелама из његове кошнице и ставља их на исту позицију у нашу кошницу. Пожељно је да се при томе матица пронађе на раму и покаже купцу. Када су сви рамови премештени у нашу кошницу треба у њу збрисати и пчеле са поклопне даске, подњаче и зидова плодишта у коме је рој био. Рамове треба ставити до јужног зида кошнице и учврстити их да се не померају при транспорту. Довољно је по један мали ексер закуцати поред ушица сатоноша крајњих рамова и на средини ивице једне бочне летвице.

У вечерњим часовима, када престане долетање пчела, лета кошница са ројевима затварамо. Подразумева се да кошнице имају обезбеђену вентилацију, односно доток свежег ваздуха до пчела. У овом случају није неопходно користити збег, јер пчеле имају на располагању празан простор поред рамова.

Кошнице са ројевима треба одмах утоварити у превозно средство и одвести их на ваш пчелињак. Ту их постављате на припремљена постоља и после петнаестак минута, док се пчеле смире од сеобе, отварате лета и тако сте оформили  пчелињак и започели основне кораке.   

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ