25. маја 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Задружни савез Србије организовао је посету међународном сајму у  Италији –Римини,  „MACFRUT 2019 Fruit & Professional Show“, у периоду од 07-11.05. 2019. године,  за представнике из области пољопривредне производње и прераде и друге актере руралног развоја са југа Србије.

Расад повртарских култура

Представници пољопривредних задруга, малих и средњих предузећа, представници локалне самоуправе, међу којима и представници Секретаријата за пољопривреду Градске управе града Ниша, саветодавне службе и  представници осталих струковно везаних субјеката из јужне Србије су током дводневне посете сајма имали прилику да се упознају са производима и технолошким  достигнућима у производњи воћа и поврћа  италијанских фирми и излагача из  других ЕУ држава.

Италија је позната по плантажама цитруса „Фортунела“

На сајму воћарства и повртарства, излагачи су предствили своје производе и производне програме, од семена  и садног материјала до финалних производа.

Приказ рада прикључних машина

Представници  Секретаријата за пољопривреду искористили су посету сајма за упознавање са новим технологијама у производњи воћа и поврћа, размену искустава и информација,  и успостаљање контаката са излагачима у циљу трансфера свих сазнања пољопривредницима и другим сарадницима, као крајњим корисницима услуга секретаријата.

Приказ рада прикључних машина „монтирање на предњем делу трактора“

Један од утисака са посећеног сајма, што је и чињеница, да је организација и технологија у производњи воћа и поврћа у Италији на много вишем нивоу у односу на јужну Србију.

Зелена салата више сорти/хибрида

С обзиром да су производне површине у Италији сличне обрадивим површинама на југу Србије и да се континуираним улагањима са националног и локалних нивоа у пољопривредну производњу и прераду позитивно  утиче на проширење и унапређење свих грана у пољопривреди,  могуће је у наредном периоду приближити ниво производње на југу Србије, нивоу земаља ЕУ.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ