21. јануара 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Пријем пољопривредних произвођача који су по Програму буџетског Фонда за пољопривреду и рурални развој остварили право на субвенције
Пријем пољопривредних произвођача који су по Програму буџетског Фонда за пољопривреду и рурални развој остварили право на субвенције

Управа за пољопривреду и развој села Града Ниша организовала је и ове године пријем за пољопривредне произвођаче који су по Програму буџетског Фонда за пољопривреду и рурални развој остварили право на субвенције за развој своје производње.

Проф. др Јован Стојковић, градски већник ресорно задужен за област пољопривреде, поздрављајући произвођаче у име Градског већа, истакао је да се Град Ниш труди да следи развојну политику Владе Републике Србије у оквиру које је пољопривреда препозната као један од главних ресурса. “Желимо да што већи број пољопривредника оствари право на субвенцију, остане на својим газдинствинствима и развије савремену и здраву производњу.
Посебна пажња је посвећена младим произвођачима пред којима је будућност у производњи хране и које на овај начин локална заједница мора додатно да мотивише како би остали на селу. Трудићемо се да што више средстава усмеримо ка пољопривреди и тиме покажемо нашим суграђанима на селу да мислимо на њих, улажемо у њихову производњу и желимо да у будуће оставрују што веће приносе“ – истакао је професор Стојковић.

Начелник Управе, Саша Стоиљковић сматра да је 2014. била финансијски доста тешка али се то, судећи по броју и квалитету активности Управе за пољопривреду и развој села, никако није могло осетити. “Реализовали смо велики број пројеката и поставили чврсте темеље за директна улагања у примарну производњу у наредној години. Посебно истичем  рад на инфраструктурном развоју наших села и у то смислу изградњу водоводне мреже Хум – Бреница, секундарну канализацију у Горњем Комрену, Поповачки колектор, израду пројектне документације за водоводне и канализационе мреже на сеоском подручју. У претходној години смо завршили ревитализацију атарских путева у дужини од 60 кимометара и очистили 16 критичних тачака речних корита а у циљу стварања услова за подизање капацитета производње, изграђено 6 истражних бунара за наводњавање у атарима села Доњи Матејевац, Хум и Горња Трнава. Нисмо запоставили едукацију и представљање наших пољопривредника, тако да је и у току ове године одржано више сајамских манифестација и стручних радионица.“  – истакао је Стоиљковић.

Буџет Управе за пољопривреду и развој села за 2015. предвиђа 275 милиона динара или смањење од око 20%. За комуналну инфраструктуру издвојено је 116 милиона динара док ће у директна давања за развој производње бити опредељено све остало, што ако упоредимо са овогодишњим давањем у ту сврху, представља повећање од читавих 300%. Са тим средствима, у 2015.години се планира  подизање нових винограда и воћњака на површини између 150 и 200ха, набавка расних грла у сточарству као и набавка пластеника за повртарску и цвећарску производњу.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ