НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Обрада земљишта за пшеницу обавља се у јесен после скидања предусева. Оптимално време од 10.10 до 25.10 најкасније до 10.11.  Како се ближе оптимални рокови, а у нишком региону више од четири месеца није било озбиљнијих падавина, почетак сетве у оптималним роковима је под знаком питања. Наиме, за квалитетну сетву и успешно ницање неопходна је добра основна и предсетвена припрема уз довољну количину влаге за ницање. Поред предусева и рока сетве од велике важности за успех производње  пшенице је и избор адекватног система обраде. Одабир система обраде треба извршити на основу следећег: типа земљишта, његове влажности, количине жетвених остатака предусева и време почетка обраде.

Пшеница добро реагује на дубљу обраду  земљишта, дубина обраде треба да буде од 25-35 цм. Ако је предусев кукуруз, жетвени остаци се уситњавају, и одмах се оре на предвиђену дубину. Код ранијих предусева потребно је извршити двофазну обраду и прво плитко орање или тањирање на 10 – 15 цм, са циљем да се чувања влаге и заоравања биљних остатака, а друго орање уз примену минералних ђубрива изводи се дубље на 20-30 цм. У последње време, са применом тежих трактора са потребном механизацијом, орање за пшеницу се све више искључује. Уместо орања врши се тањирање тешким тањирачама, а све чешће и комбиновано са предсетвеном припремом. Предсетвена припрема земљишта има за циљ да се створи растесити површински слој за несметано клијање семена и даљи правилан развој биљака. Ипак, саветовали би да се сачека са обрадом и сетво до првих падавина у условима где није могуће да се квалитетно обаве сви послови.

Са каснијом сетвом, после оптималних рокова, препоручује се повећање количине семена од 10 кг за сваких 10 дана кашњења са сетвом. На основу анализе земљишта урадити ђубрење. За добар принос користити проверени семенски материјал.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ