3. августа 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
"Заменик начелника Љубиша Стојановић на РПГ Данијеле Радосављевић"

Време је за прављење силаже. Имајући у виду временске прилике, стање кукуруза и лоше прогнозе што се тише приноса прави је тренутак да се произвођачи сточари одлуче на овај корак. Наравно, треба имати у виду да се кукуруз налази у различитим фенофазама раста зависно од локације и да би силирање требали да обавимо када је у млечно-воштаној зрелости. Такав један пример имамо у Вртишту на газдинству Данијеле Радосављевић, где је припремана  комбинована силажа, од кукуруза и луцерке. Познато је да се луцерка веома тешко силира  али се мешањем са кукурузом постижу много бољи резултати.

"Рад сило комбајна"

Домаћин је извршио адекватне припреме за силирање зелене масе: механизација, објекат, радна снага. Луцерка је покошена претходни дан како би провенула и постигла оптимални ниво влажности за силирање. Потом је сенажним комбајном маса уситњена и транспортована до места силирања. Кукуруз је силажним комбајном скидан са њиве и директно транспортован  до места силирања.

"Истовар силиране масе у сило јаму"

Након овога поступак је следећи:

– истовар сило масе у сило-објекат,

– додавање инокуланата, биолошких додатака који садрже млечно-киселинске бактерије које поспешују силирање,

– сабијање масе.

Ово се понавља више пута све док се не испуни сило-објекат или док се не скине и дотера сило-маса  са планиране површине.

"Кукуруз спреман за силирање"

Након тога се наставља са сабијањем масе, да би се на крају извршило покривање сило-масе пвц фолијом и све то оптеретило слојем песка или земље.

"Луцерка спремна за сенажу"

Поступку силирања на овом газдинсву присуствовали су испред Управе за пољопривреду и развој села града Ниша заменик начелника Управе Љубиша Стојановић и шеф Одсека за пољопривредну производњу, прераду и агроекономију Иван Антић.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ