30. јула 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

У биљној производњи процес укорењавања биљке је изузетно битан моменат за успешан раст и развој биљке. Нарочито се то односи на процес производње расада, али и на само изношење расада на стално место садње. За производњу расада користи се квалитетно семе које се посеје у већ унапред припремљен супстрат који је обогаћен хранивима и штити се расад од напада болести и штеточина. Посебно се мора нагласити заштита од неповољних временских услова, при чему је градња и употреба  заштићеног простора неизбежана. Узроци не примања расада могу да буду условљени климатским појавама (нагли мраз, жега итд.), условљени здравственим стањем расада или условљени људском грешком.

Уколико изузмемо све напред наведене факторе и здрав расад ставимо у земљу под оптималним климатским условима, опет се један део неће примити јер се не укорени како ваља.

Како би се овај проблем превазишао, у пракси се користе средства која подстичу укорењавање. Препарати који се користе као стимулатори укорењавања биљака су делотворни али не баш и економични, због високе цене.  Из тог разлога треба подсетити на природне био стимулаторе укорењавања биљака.

Постоје начини како се природним путем може направити препарат који садржи биљне хормоне и минералне материје неопходне за укорењавање и они су јабуково сирће, мед, врба, коприва.

Јабуково сирће се може употребити као природни препарат за укорењавање јер садржи преко тридесет микроелемената који побољшавају укорењавање, а припрема се у односу око 11,5мл сирћета на литар воде. Корен расада се умочи у раствор, пре него што се стави у земљу. Овај метод се може примењивати када се расад ставља на стално место или када се пресађује у већу посуду. Овај метод се такође може применити при ожиљавању резница цвећа, винове лозе и воћа.

Медни раствор се припрема на тај начин што се у литар кључале воде растворити две супене кашике правог природног меда. Мед садржи хормоне који подстичу укорењавање, плус, спречава појаву гљиваца и бактерија. У моменту пресађивања неопходно је умочити корен расада или резницу у мешавину пре него што се стави у земљу или другу посуду.  За боље укорењавање, изданке држати у овом раствору до шест сати, док се луковице држе  потопљене од једног сата до 12 сати, у зависности од величине. Након потапања није потребно испирање или брисање садног материјала.

Врба је богата фитохормонима или ауксина (грч. ауџеин = расти), то су биљни хормони који се стварају у вршним деловима стабла, корења и гранчица, те подстичу раст корена (ризогенеза), код вегетативног размножавања, делују на раст и развој биљака подстичући биљке на интензивно цветање, регулишу различите физиолошке процесе од клијања семена па до сазревања плодова. Врба садржи и салицилну киселину (Salicylic acid), која спречава разне бактерије и паразите и ојачава имуни систем биљке која је заливана врбиним соком. Врбин сок је природни, еколошки хормон раста који убрзава закорењивање биљака. Препарат од врбе добија се када се из младих избојака врбе извуче фитохормон – биљни хормон раста. Потребно је исецкати око 1 г врбиних младих гранчица и прелити са 5 л прокуване млаке воде. Гранчице оставити у води 24 сата (могу се оставити и дуже), па процедити. Примењује се на начин да се корен расада умочи у врбин раствор, моменат пре него што се стави у земљу или већу посуду. У ову воду се може потапати семе, изданци, луковице, кртоле. Довољно је да буде потопљено од пет до седам сати. Овај раствор се примењује и путем заливања. Препоручљиво је залити расад након пресађивања два пута врбином водом.

Ови препарати се праве од састојака који су доступни сваком домаћинству или се узимају из природе. Уколико гајите поврће, воће и винову лозу на органски начин, један од ових препарата ће помоћи у производњи. Остале културе као што су житарице такође, могу да имају користи од ових препарата, јер на природан начин подстичете јачање њиховог корена што може бити пресудно у критичним условима, као што су суша, невреме или после напада штеточина.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ