20. септембра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Најбоље приносе цвекла даје на плодним, дубоким земљиштима, богатим органским материјама. Погодна су алувијална земљишта и чернозем, док на тешким, збијеним земљиштима је присутна појава деформације корена, слабији принос и погоршан квалитет. Цвекла је осетљива и на PH вредност земљишта, а највише јој одговара PH 6,5-7,0. На киселим земљиштима принос је мали, а квалитет погоршан . Обрада земљишта за пролећну сетву започиње дубоким орањем у јесен и пролећном обрадом са предсетвеном припремом у пролеће. За летњу сетву обрада је плитка и истовремена са предсетвеном припремом. Ова обрада се обавља одмах по скидању првог усева.

Корен цвекле је квалитетан ако је његово формирање равномерно, ако нема застоја или поремећаја у развоју. С тога је неопходно да хранива буду у лако приступачној форми и у довољним количинама. У групи коренастих култура цвекла има највеће захтеве према хранивима, али високе количине азота повећавају садржај NО3. Цвекла захтева пуно калијума. На неким земљиштима долази до извесних поремећаја у развоју цвекле услед недостатка бора, нарочито ако је година са мало падавина. Ти недостаци манифестују се појавом црних пега на листу и корену.

Цвекла се може произвести на два начина: директном сетвом и из расада. Најчешће се примењује директна сетва, док се расад користи само за рану пролећну производњу. Сетва се обавља у два основна рока, пролећном и летњем. Пролећна сетва се примењује у баштенској производњи, а нешто ређе на већим површинама. Оптимални рок за пролећну сетву је прва декада априла. Летња сетва обавља се након скидања претходних усева, а оптималан агротехнички рок је 1-15 јула. Убирање (вађење) цвекле се обавља у фази образованог задебљалог корена (пречник 4-5 цм) и то постепено или за индустријску прераду једнократно, а пре наступа јачих мразева. Вађење може бити ручно или механизовано. Корен цвекле се добро чува у подруму, трапу, спремишту при температури од 0-20ºC и значајна је храна у току зиме и раног пролећа. Дужина складиштења је 10 до 14 дана, а 4 месеца за цвеклу са листовима . Постиже се принос цвекле око 20 т/ха.

За домаће потребе и за мању прераду од значаја је чување у простијим објектима као што су трапови, подруми, складишта где се услови чувања тешко регулишу. Ако се цвекла чува у подрумском складишту треба да је разастрта (да није на гомили), а складиштена на 0ºC може се чувати 3-5месеци, ако се влажност ваздуха одржава довољно дуго да би се спречило вењење. Веће количине цвекле се чувају у укопаним и надземним траповима.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ