27. маја 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

У целој технологији повртарске производње, врло битан моменат је производња расада. Грешке које настану у производњи расада касније не могу бити исправљене технолошким поступцима и зато је врло важно да се самој производњи приступи пажљиво са што мање грешака.

Сама производња расада подразумева младу биљку, са добро развијеним белим кореновим системом, са изражено развијеним зеленим котиледоним листовима и без симптома недостатака макро, секундарних и микро елемената на самом листу. Расад не сме да има на себи потпуно развијене цветне елементе, већ је неопходно да они касније у самој фази укорењивања,на сталном месту.

  За успешно производњу расада, потребно је:

  • поштовати сетвене рокове,
  • квалитетан супстрат за почетне фазе развоја биљака,
  • одабир правих контејнера (посуда за гајење биљака),
  • први моменат примене хранива при самој сетви (од првог момента постављања семенке у супстрат),
  • адекватна прихрана и заштита расада и фази пораста,
  • температура и светлост.

Рокови сетве расада се одређују у зависности од намене расада, односно да ли се садња врши у грејаним пластеницима (крајем јануара и почетак фебруара), не грејаним пластеницима (крајем фебруара и почетком марта) или се врши садња на отвореном (крајем матра или почетком априла). У колико се ради производња расад из пикирања, контејнери не треба да буду са већим бројем отвора од 60-66 рупа, а уколико се ради о директној производњи расада контејнери су са око 40 отвора. Први моменат примене хранива јесте при самој сетви, не чека се појава котиледона или првих листова, већ од првог момента постављања семенки у супстрат заливањем производима који у себи садрже био стимулаторе, микро и макро елементе у адекватној композицији (4-12-15). Оваква формула се може и касније користити до појаве првих правих листова.

Од момента појаве првих правих листова, путем заливања се могу употребљавати ђубрива са наглашеним садржајем фосфора формулације 5-55-10. Препорука у производњи расада је да се користе и фолијарни препарати за прехрањивање биљака и по потреби у комбинацији са одређеним пестицидима, који су потребни у овој фази развоја биљака.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Врло важну улогу има и заливање расада. Претерано заливен расад једна од честих грешака у производњи. Осим што форсира развој плитког  кореновог система због којег ће биљка стално патити и лоше експлоатисати воду, често и прекомерно заливање доводи до појаве полегања расада. Због онемогућеног протока воде и хранљивих материја долази до полегања, тзв. „топљења« расада. У производњи расада треба користити само дезинфиковано семе и дезинфикован супстрат, а биљкама обезбедити умерено заливање, довољно светлости, као и редовно проветравање леја.

Уколико се болест ипак појави биљке које су заражене треба почупати и уклонити, а гола места и све околне биљке темељно прскати фунгицидом. Прво заливање фунгицидом треба обавити одмах после сетве. У ту сврху могу се користити препарати Previcur 607 SL (у концентрацији0 ,25%) и Previcur Energy (0,15%). Раствором ових средстава заливају се биљке и само земљиште око биљака. На тај начин уништавамо гљивице које могу изазвати полегање и пропадање биљака. Друго заливање треба обавити када биљке имају 10-ак цм висине, или после пикирања, са истим средствима. При овом третману може се додати Confidor 200-SL или Actara 25 WG за заштиту од инсеката. Треће заливање комбинацијом истих средстава обавља се приликом расађивања како би се корен добро натопио и заштитио. Овако припремљен расад лакше ће се укоренити и боље поднети стрес при изношењу на стално место.

У просторији за производњу расада потребно је обезбедити одговарајуће услове за ницање биљака, као што су оптимална температура, светлост, влажност и добро проветравање.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ