8. децембра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Слика 1.

Жетва, један од најзначајнијих пољопривредних послова, на подручју Града Ниша  је почела 23. јуна на њивама засејаним јечмом.  Пшеница је ових дана  постигла потпуну техничку зрелост тако да ће врло брзо почети жетва ове, за наше поднебље, најзначајније културе. Ангажовано је 137  комбајна који ће за око петнаест дана завршити овај важан посао.

Стрна жита су на подручју Града Ниша посејана на 9.800 хектара, од чега 6.600 отпада на пшеницу а остало је јечам и овас. На делу површина засејана је култура тритикале, која за већину нишких пољопривредника представља новост. Препорука стручњака је да се тритикале жање око средине дана, када му је зрно најпогодније за одвајање. Ова година је погодовала производњи пшенице и очекују се просечни приноси од око 3.800 килограма по хектару. Најбољи резултати су постигнути у атарима Велепоља, Кравља и Горње Трнаве где приноси иду и до 6.000 килограма по хектару. Традиционално, пољопривредници из нишког краја пшеницу најчешће сеју и чувају за своје потребе па се, иако је род био одличан, не могу очекивати значајнији тржишни вишкови.

Управа за пољопривреду и развој села Града Ниша извршила је све неопходне припреме за успешно извшење жетве. Формиран је Штаб, у чијем саставу су представници Управе, Пољопривредних стручних служби, Саобраћајне полиције, Сектора за ванредне ситуације и градских општина, који прати ток радова и помаже да се жетва изврши на најбољи могући начин. Управа је, заједно са Пољопривредним стручним службама, формирала комисију за контролу исправности комбајна да би се спречили губици изазвани прекомерним растуром зрна.

Са комбајнерима је договорен цена од 12.000 динара по хектару без везивања сламе и 14.000 динара по хектару са везивањем. У натуралном облику то је око 600 до 700 килограма пшенице по хектару. На овакву цену првенствено је утицала цена нафтних деривата и пратећих трошкова које имају комбајнери.

Тренутни временски услови не угрожавају род пшенице. У наредним данима се може очекивати стабилизација времена и престанак падавина , чиме ће жетва ући у свој пуни замах.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ