27. маја 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Под многокорпусним кошницама подразумевамо: Лангстротову кошницу са 8 или 10 оквира у сваком корпусу (тело), Фарарову са плитким четвртастим телима и Зандерву са по десет оквира у сваком корпусу. Код ових кошница све радње (проширивање гнезда и легла итд.) обављају се углавном целим телима (корпусима).

Пчелиња друштва могу презимљавати у једном или више корпуса. По професору Г.Ф. Таранову, када друштва зимују у два корпуса, рано у пролеће, у условима СССР, доњи корпус треба одстранити, јер пчеле рано у пролеће у једном корпусу имају повољније топлотне услове и одгајају 10–12% више легла него у кошницама с вишим оквирима.

Када пчеле у даљем току пролећног развоја добро поседну све оквире у новом корпусу, онда, да не би дошло до ограничења легла и развоја друштва, треба додати други корпус с исправно изграђеним саћем са медом (6–8 кг). Ако у том саћу не би било довољно меда, треба дати одговарајућу количину густог шећерног сирупа. С обзиром на раније изнету чињеницу да пчеле радије проширују легло на горе, за две недеље други корпус ће бити добро поседнут и добро залежен. Да би се и даље омогућио нормалан развој, тада треба дати трећи корпус. По Таранову, у овом трећем корпусу треба да буде пет оквира са изграђеним саћем и пет с вештачким сатним основама, постављених наизменично. Трећи корпус се поставља између два ранија, с тим што се овима измене места: горњи се стави доле, а доњи горе. Сада се рејон легла опет проширује на горе. Носивост матице се повећава 11–23% и, разуме се, друштво нагло јача. У нашим приликама друштва с таквим развојем могу одлично да искористе багремову пашу. Изнете чињенице потврђују, да је за брзи развој пчелињих друштава од огромног значаја велики простор за легло, мед и цветни прах и то на оним местима која највише одговарају понашању пчела.

У САД и другим земљама пчелиња друштва, зазимљена у два или више корпуса, рано у пролеће се не своде на један корпус, већ остају у онолико корпуса у колико су зазимљени: јака у два, а врло јака у три корпуса. Када друштва добро поседну горњи корпус и укаже се потреба за проширивање легла, онда се једноставно измене места корпуса. Горњи се стави доле, а доњи горе. После 15–20 дана, када се поново укаже потреба за проширавањем легла, поново се мењају места корпуса: горњи се ставља доле, а доњи горе. Ако се друштво налази у два корпуса, а добро се развило, даје му се и трећи. Ова се радња, разуме се, понавља сваких 15–20 дана.

Кад се ради с Фараровим плитким четвртастим корпусима (телима) места корпуса се чешће мењају, сваких 10–15 дана, јер су мањи и пчеле их брже поседају, али их зато има више (3–4). Преузето са http://spos.info/rad/pismo-pcelarima-za-april/

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ