21. октобра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Април је месец када долази до наглог повећања температуре. Средње дневне температуре су више за 6-8 степени него током марта месеца, а дешавају се и веће перодичне температурне промене. Такође, април месец је месец обилнијих падавина. Сви наведени услови доводе до наглог ницања и убрзан пораст корова у повртњаку. Поред борбе са коровима у априлу месецу, обавља се и сетва/садња одређених култура.

Борба са коровима се концентрише на сузбијање корова у већ засађеним усевима, усеви који су посађени у фебруару и марту. Ти усеви су тек изникли или су у фази клијања и ницања и као такви нису конкурентни у борби са коровима. Препорука за уништавање корова је  квалитетна обрада и механичко сузбијање, а као додатна мера, употреба хербицида. Углавном, сво поврће које се гаји током године у повртњаку, краће је вегетације и током године буду 2-3 смене усева. Наведена чињеница је битна  за планирање употребе хербицида, јер нису све културе толерантне на исте хербициде.

Уколико је у питању органска производња, за заштиту од корова препорука  је окопавање или застирање/малчирање земљишта.Током априла месеца врши се и корекција лоше изниклих биљака из ранијих месеци, јер се сада јасно виде редови и склоп биљака. Врши се подсејавање на местима где је  потребно.

Други вид сузбијања корова се односи на културе које ће се садити/сејати током априла месеца или касније. То се односи на сетву паприке, парадајза, бораније, пасуља. У првој половини априла месеца, обавља се директна сетва паприке, у другој поливини месеца врши се сетва парадајза, а током целог месеца се сеје пасуљ, боранија, кукуруз шећерац, целер, цвекла. У пластеницима сеобавља стева/садња лубеница, диња, краставца, парадајза.

Већина ових биљака је осетљива на ниске температуре, па уколико дође до већих захлађена морамо додатно заштитити биљке од мраза.

У априлу месецу, поједине културе из јесење сетве стижу за бербу као што су млади лук, спанаћ, блитва, зелена салата, ротквице.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ