НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Савременим наводњавањем до више засада и бољег квалитета производа
Савременим наводњавањем до више засада и бољег квалитета производа
Савременим наводњавањем до више засада и бољег квалитета производа

У Горњој Трнави, завршено је хидрогеолошко истраживање земљишта чији је циљ проналажење издашних и квалитетних подземних вода, којима ће се наводњавати пољопривредни засади. Ове подземне воде чији се капацитет креће од једног до три литра и више у секунди дуготрајно ће решети питање наводњавање око 50 ха пољопривредног земљишта, под, углавном, воћарским културама.Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић обишао је са председником општине Црвени Крст Дарком Булатовићем и начњлникјом Управе за пољопривреду и развој села Сашом Стоиљковићем терене у Горњој Трнави и званично отворио извориште којим ће се наводњавати парцеле у овом атару.

„Ово је веома значајан дан за мештане села Горња Трнава, јер ће моћи захваљујући издашности овог изворишта да наводњавају своје парцеле. Улагање у пољопривреду представља стратешко опредељење државе, а град Ниш ће у том смислу ускоро отворити још два изворишта у селу Велепоље и Хум. Вредност хидрогеолошких радова на овом подручију је око 3,5 милиона динара које је определио град из свог буџета, рекао је градоначелник Перишић.

„У Горњој Трнави су најпре рађена геофижичка истраживања, која су показала да воде има на дубинама 50 и 80 метара дубине. У стварности се показало да се слој воде налази између 50 и 55 метра и од 80 до 86 метра што значи да је укупан слој 11 метара. На теренима Горње Трнаве и Велепоља очекујемо издашност између литра и три и више литара у секунди“. Стоиљковић је додао да ће се у другој фази истраживања утврдити тачна дубина откривених токова, и на основу истражених бушотина радити на успостављању примарне иригационе мреже у неколико крака који ће имати око два километра у једном правцу којом ће се ова вода користити за наводњавање пољопривредних култура кроз секундарну мрежу.

Следеће године ће бити спроведена иста истраживања и у атарима других нишких села.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ