3. августа 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

СОЛАРИЗАЦИЈА

као биолошка метода стерилизације заштићеног простора у циљу сузбијања земљишних патогена и корова

У повртарској производњи у заштићеном простору један од највећих проблема je појавa патогена и корова у пластеницима.  Честа производња поврћа у монокултури, односно без адекватног плодореда доприноси такође, појави земљишних патогена, који се задржавају у земљишту. Све ово отежава настојања да се засад одржи здравим и спречи појава болести код биљака и узрокује већу употребу хемијских средстава за заштиту биља (већи број третирања и јаче дозе), при чему се поскупљује производња и добија небезбедна храна за потрошача.

Као последица свега овога јавила се је потреба за развојем алтернативних метода дезинфекције земљишта која се не обављају хемијским путем. Једна од биолошких метода дезинфекције земљишта коришћењем сунчеве енергије, односно инсолација земљишта кроз прозрачну малч фолију,  је соларизација.

То је поступак дезинфекције земљишта, који се обавља без примене хемијских препарата. Сам циљ ове примене јесте искоришћавање сунчеве енергије у најтоплијим месецима. Соларизација није још увек у потпуности испитана, тј.да ли даје трајан ефекат или привремени (одређени временски период). Један од проблема јесте тај што се соларизација врши у најтоплијем временском периоду од јуна до августа, када је увелико зрење гајених култура и берба.

Транспарентна полиетиленска(малч) фолија стављена на земљиште током врућих летних месеци (када је дан дуг, ведро небо и температура ваздуха висока) повећава температуру земљишта до тачке која је смртоносна за многе биљне патогена, семе корова и већ изникле корове (укључујући паразитске семенке )као и инсекте који се налазе у различитим циклусима развоја. .

Излагање земљишта сунцу побољшава исхрану биљака, повећањем доступности азота и других есенцијалних храњивих материја.

Максимално загревање земљишта најбоље је када је фолија близу земље, дакле врло је важно да подручје које се третира буде без корова, остатака биљне масе , пукотина, и без великих грудви које ће подићи фолију од земљишта, а могу је чак и оштетити. Земљиште треба да буде истањирано, обрађено  рото-фрезом или рото-дрљачом, добро заравнано и поваљано ваљком и заливено већом количином воде. Влажно земљиште боље преноси температуру и на тај начин ће соларизација бити делотворнија.

У пластенику се постави систем кап по кап са међуредним размаком од 15цм. Преко тога се намести провидна малч фолија, где са стране пластеника угура један део у земљиште. Пластеник се затвара. Након тога се налије вода која тече без прекида 2-3 дана, како би дошло до квашења земљишта до дубине од 15цм. Земљиште би требало бити влажно као после велике кише да се појаве барице и блато.

Пластеник остаје тако затворен око 6 недеља. Како би земљиште испод малч фолије достигло температуру од 60°Ц.

На овај начин се сузбијају штетни патогени организми у земљишту и смањује појава коровских биљака.

Пластеник припремљен за примену Соларизације

Ефекти дезинфекције земљишта у заштићеном простору, соларизацијом:

  • мањи степен појаве болести и корова
  • значајно смањење употребе хемијских препарата
  • повећан садржај хлорофила у биљкама у пластеницима
  • већи број плодова по биљци са већом просечном масом плода
  • повећање приноса повртарских култура, као и бржег и бољег клијања и ницања биљака.

Соларизацију је препоручљиво примењивати у интервалима од 3-4 године.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ