21. октобра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Спанаћ је једногодишња зељаста биљка која припада породици Chenopodiaceae, поврће које се лако узгаја и код нас је његова употреба везана за зиму и рано пролеће. Спанаћ је богат витаминима и минералима. Беру се младе, целе биљке или појединачни листови са спољног дела розете.

Спанаћ се гаји у хладнијем делу године. Једногодишње је поврће које потиче из Азије. Током зиме се често производи јер је богат аминокиселинама, витаминима, минералима и бројним корисним материјама. Одличан је извор витамина Ц, као и Б комплекса, а такође је и изузетно лековит.

Са његовим конзумирањем треба бити опрезан због великог садржаја оксалне киселине па није препоручљиво да га често и обилно корсте болесници са реуматским тегобама и они који имају бубрежне каменце.

Спанаћ се лако гаји, али има и одређене захтеве. Не подноси тешка, глиновита и забарена земљишта. Пре сетве не треба ђубрити стајњаком, а током вегетације избегавати претерану прихрану азотом због накупљања нитрата, који су штетни за здравље људи.

Спанаћ треба сејати на површинама на којима нису узгајане сродне врсте, као што су блитва и цвекла. На парцелама где је узгајан спанаћ или сродне биљке врло лако може доћи до нагомилавања штетних организама, проузроковача болести и једностраног изношења хранива.

Време од сетве до бербе зависи од термина сејања. Када се посеје у јесен тај период је дужи и износи око 100 дана. Краће раздобље до бербе има спанаћ посејан рано у пролеће. Захваљујући повољнијем топлотном режиму, гајење траје до два месеца. Уобичајено је да оно буде око 45 дана.

Сеје се директно у земљу са растојањем редова 15 до 20 цм. Боље га је посејати нешто гушће и када никне, биљчице проредити на размак у реду на око пет центиметра. Изникло поврће ће имати довољно простора да се развије и формира добру лисну розету.

Спанаћ на вишим температурама брзо почиње да формира цветну стабљику и да цвета.

Код спанаћа постоје два термина бербе,  брање младог спанаћа и брање зрелог лишћа.

Младе биљке имају нежнију структуру и блажи укус. Могу се брати целе биљке или се први листови беру када их спанаћ развије четири до пет.

Берба целе биљке

Најчешће берба започиње када има десет добро развијених листова. Беру се појединачни, који се налазе на спољном делу розете. На овај начин ће се сачувати њено средиште и осигурати раст нове лисне масе. Берба се може обављати док се не почне формирати цветна стабљика. Тада је цела биљка погодна за брање. Све зависи од наших потреба и каква јела желимо да припремимо.

Убрани листови спанаћа веома брзо пропадају. После бербе листови се оперу како би се уклонила сва земља и оштећени делови. Свежеобране листове можемо чувати у фрижидеру око десет дана. Најбоље је да их замотамо у папирни убрус и оставимо у најлон врећицу. Избегавати гњечење јер је лишће осетљиво и лако настану механичка озлеђења која убрзавају пропадање.

Убрани листови спанаћа

Уколико желимо да замрзннемо спанаћ, најбоље га је пре замрзавања бланширати.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ