7. јула 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Сетва озимих усеваје ове године каснила због суше која је трајала и током прихране биља, тако да су такви услови довели до проређивања усева, односно озима стрна жита остала у ретком склопу биљака. Током јуна месеца 2020. године обилне падавине су изазвале полегање усева жита. Обиласком терена констатовано је полегање усева наоко 5% парцела под овим културам, на територији града Ниш. Полегање увек смањује принос, погоршава квалитет усева и поскупљује производњу, доводи до јаче појаве болести, до слабијег наливања зрна и до већих губитака у жетви.

Усеви озимих стрних жита налазесе у различитој фенофази, од фенофазе наливања зрна до  фенофазе сазревања зрна.

Озими јечам је на почетку воштане зрелости. Падавине које су биле у последњој декади маја месеца, допринеле су да се стање усева озимих стрних жита на парцелама поправи. Стање усева је углавном добро, с обзиром на обилне падавине у претходном периоду, а у зависности од примењених агротехничких мера, посебно основног или стартног ђубрења, прихране азотом, избора сорте, типа земљишта. Међутим, обилне падавине са олујним ветровима у неким подручјима на територији Града Ниша,  довели су на парцелама под јечмом са већом густином биљака и јачом прихраном азотом до појаве полегања усева јечма. У случају наставка веће количине падавина, може доћи до проклијавања зрна у класу. Уколико се не обави благовремена жетва, квалитет и принос оваквих усева биће умањен. На неким подручјима било је доста штете од града у виду оштећења класа, избијања зрна тако да су штете на усевима тоталне. Падавине и ниже температуре од просечних вишегодишњих температура, померили су оптимални рок за жетву јечма. Да би јечам сазрео до краја и квалитетно налио зрно у наредном периоду је потребан већи број сунчаних дана са вишим температурама.

Озима пшеницаје у фенофази сазревања. Прве падавине поправиле су стање усева озиме пшенице, али су довеле и до значајних физиолошких промена на самим биљкама. Наиме, након првих киша почетком јуна месеца, у значајној мери појавило се жућење листа заставичара који је од пресудног значаја за наливање зрна пшенице и постизања доброг приноса. Услед јаких и обилних падавина, на терену је уочена  појава болести  жита, главница пшенице/Tilletia caries. Појава корова услед влажног и кишног периода негативно утиче на стање усева и на принос. Дивљи овас, као коровска врста је све присутнија на нашим теренима. То плазима је погодовала овом корову још у периоду сетве пшенице. Појаву дивљег овса могуће је спречити правовременом применом препарата заступљених на тржишту и тако смањити популацију овог карантинског корова.

На терену је уочена сетва недекларисаним семеном (50 % парцела), што ће  за последицу имати слабији квалитет и принос пшенице. Треба подсетити да, уколико се користи семе из „амбара“ мора се претходно запрашити ради заштите од патогена проузроковача болести пшенице, као и да је обавезно повећање норме семена за сетву, за најмање 10%.

Пшеница се налази у завршној фази и за постизање квалитетног и високог приноса сада је потребно топло и сунчано време, одсуство врућих ветрова и температуре између 25-30oC. Жетва раних сорти пшенице н алакшим типовима земљишта, у долинама река се очекује почетком јула.

Прилог припремио: Младен Гвозденовић

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ