29. маја 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

На територији Града Ниша у Сићевачком и Матејевачком виногорју, винова лоза се гаји на око 1000 ха.  На већој површини заступљени су екстензивни  „густи“ засади, у којима преовлађују сорте намењене добијању стоних вина. Мању површину под виновом лозом на подручју града Ниша  заузимају засади виско квалитетних  сорти, не старији од 10 година старости у механизованој обради.

Већина засада винове лозе у Сићевачко – Матејевачком виногорју налазе се  на надморској висини од 220м до 450м, на јужној експозицији, на кречњачком  земљишту, погодном за гајење   винове лозе.

Ова 2018. година, коју у виноградарском смислу испраћамо бербом, почела је прилично благом зимом, тако да није било измрзнућа на родним окцима винове лозе и пуном снагом је ушла у вегетацију.

Кишни период у току јуна и јула месеца, са великом количином воде, изазвао је велике проблеме због појачаног бујања корова и немогућности сузбијања истих, као и због појаве гљивичних обољења, нарочито Црне трулежи грожђа (Guignardia bidwellii), која представља једну од најзначајнијих болести винове лозе у условима влажније климе током вегетационог периода.

Управо, почетком јуна месеца, примећен је јак напад црне трулежи, а затим и појава пламењаче грожђа (Plasmopara viticola), које у неким  винограда нису  адекватно сузбијене.

Са почетком  зрења грожђа, у другој  декади августа месеца дошло је до појаве сиве трулежи грожђа (Botrytis cinerea), која озбиљно прети овогодишњем роду, уколико се адекватно не сузбије.

Посебно забрињавајућа појава на лози су тзв. „голи врхови и заперци“, односно појава која  настаје после јаког напада пламењаче грожђа (Plasmopara viticola) и која може довести до превременог опадања лишћа и уласка зелених ластара у зимски период, што узрокује измрзнућа.

 

Током августа месеца извршена су пробна мерења шећера на сортама:

  1. Мускат Отонел                19-21%
  2. Совињон Бели                 15-17%
  3. Мерло                                 18-20%
  4. Тамјаника Црна              19-22%
  5. Каберне Совињон           15%
  6. Смедеревка                         9%
  7. Италијански Ризлинг    13-15%
  8. Франковка                         13%

Вредности испитиваних сорти су у границама просечних вредности за посматрани термин.

Текст обрадили:

Радовановић Малиша, дипл.инж.пољопривреде

Петковић Иван, инж. пољопривреде

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ