НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Гриње нападају сво гајено поврће,а посебно су осетљиви парадајз и краставац
Гриње нападају сво гајено поврће,а посебно су осетљиви парадајз и краставац
Гриње нападају сво гајено поврће,а посебно су осетљиви парадајз и краставац

Код гајења поврћа у заштићеном простору најчешће се срећу три врсте гриња: – обични паучинар (Tetranichus urticae), атлански прегаљ (Tetranichus atlantikus) и  рђаста гриња (Vasates lycopersici).

У стакленицима и пластеницима напада сво гајено поврће,а посебно су осетљиви парадајз и краставац, док на отвореном, лубеница и пасуљ. При неповољним климатским условима гриње се сакупљају у колоније на заклоњеним местима у заштићеном простору где презимљавају као и на биљним остацима како гајених тако и коровских биљака. Са порастом температуре прелазе на земљиште где почињу са исхраном и полагањем јаја. Развиће ових штеточина траје две недеље, тако да се у току године развије велики број генерација које се и преклапају. Симптоми напада гриња су врло карактеристични лако се уочавају. Гриње сишу сокове, оштећују ћелије, што се манифестује појавом белих тачкица које се при јачем нападу спајају, лист жути и суши се. На наличју нападнутог листа гриње испредају паучину. Рђаста гриња напада парадајз, нападнути делови биљке добијају рђасту боју, док се на плодовима јављају пукотине и бразготине.

Сузбијање се изводи у оквиру мера сузбијања других штеточина (лептирасте, биљне ваши, минери), као и средствима намењеним за сузбијање ових штеточина-акарицидима (Vertimec 018 EC), као и инсекто-акарицидима (Actellic 50, Talstar 10 EC, Perfektion…).

Гриње брзо стварају резистентност на поменуте препарате. Зато је веома важно спроводити превентивне мере и још важније биолошке мере борбе против гриња. У ове мере спадају употреба биопестицида и биолошких агенаса који су предатори, паразити и паразитоиди гриња. Пошто се гриње налазе на наличју листа, зато је потребно да прскање буде што боље изведено, а то се постиже пумпама високог притиска, које стварају финије капљице и уз утрошак великих количина воде обухвати се цела лисна маса, биљка добро се окупа, како би препарат допро и са наличја листа где је и штетни инсект.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ