29. маја 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

У организацији Управе за пољопривреду и развој села, виноградари са територије градских општина Црвени Крст, Нишка Бања и Пантелеј, посетили су познату винарију “Топлички виногради“ у Гојиновцу крај Прокупља.

На 120 ха винограда који су у власништву Драгана Ковачевића из овог села, производе се углавном аутохтоне сорте грожђа, и то првенствено Прокупац али у сортименту има и светски познатих као што су Мерло, Каберне Совињон, Совињон Блан, Црвени Бургундац и Пино Ноар. Ради се о младим виноградима – први су засађени 2009. године а од добијеног грожђа власник производи вина заштићеног географског порекла под ознаком “Епигениа“.

“Доста је уложено у винограде који су понос овог краја. Простиру се на територији 3 села: Гојиновац, Шишмановац и Прекодин, зато смо за едицију вина које ћемо производити у будуће одабрали име “3 добра села“, односно “Tribus Vilae“ на латинском. Винарија која је у изградњи биће најсавременија на овим просторима, а посебно нам је драго што ударно место у производњи заузима Прокупац – сорта која је наша и потиче баш из овог краја“ – рекао је Милорад Ковачевић.

Виноградари из Ниша су поред обиласка винограда и постројења за производњу вина, имали могућност да дегустирају производе ове винарије и по њиховим речима Прокупац Розе и Црвени Прокупац јесу врхунског квалитета.

“Желели смо да нашим произвођачима покажемо да је могуће од домаћих сорти правити врхунска вина. Улагања власника ове винарије јесу импозантна и свесни смо да наши виноградари нису у прилици да издвоје толика средства али ова посета има за циљ промоцију домаћих вредности и наших сорти грожћа. Некада је велики број нишких виноградара гајио Прокупац а онда су ти виногради замењени новим – са светски познатијим сортама. Тешко је ићи у корак са винима произведеним у Француској или некој другој земљи, зато се морамо окренути нашим коренима, настојати да постигнемо врхунски квалитет од нашег грожђа и са тим вином освајати тржишта“ – рекао је начелник управе за пољопривреду и развој села, Саша Стоиљковић.

 

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ