29. маја 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Производња квалитетног расада поврћа, цвећа и лековитог биља је основ за успешну производњу. Зависно од произвоног циклуса и саме производње са сетвом семена за производњу расада се креће већ од јануара месеца. Како је у том периоду у нашим условима период зиме, температуре могу бити и знатно испод нуле. Веома је важно имати добар објекат који може обезбедити константне температуре које се могу контролисати.

Један од начина да се обезбеде добри услови за производњу расада је прављење топлих леја у пластенику. Најбољи услови се постижу када је топла леја са подним грејањем у комбинацији са пластеником који се греје. Како се код нас расад производи у мањем обиму тј. свако газдинство производи расад за себе, то су онда скупе инвестиције. Да би смањили трошкове а прозвели квалитетан расад препоручујемо топле леје са електричним грејачима.

Зависно од површине леје постоје и електрични грејни каблови који покривају различите површине. Основна намена електричних грејних каблова је постављање у поду за подно грејање објеката, али се могу искористити и за загревање топлих леја. Најбоља ширина топле леје је од 1,5-2 метара, јер омогућује несметан рад са расадом касније. Дужина топле леје зависи од потреба и обима производње расада. Топла леја може бити постављена на земљи, а може се и подићи на 60-80 сантимерата ради лакше манипулације са расадом. Ако се леја подиже, прави се сто за производњу. Он може бити од дрвета, метала или комбинација истих. Предлажемо да се постави на следећи начин:

  1. Пресовани стиропор дебљине 1, 2 или 3 сантиметара;
  2. ПВЦ фолија од око 100 микрона;
  3. Слој песка од око 10 сантиметара,
  4. Распоредити електрични грејни кабл у спирали, повезати са термостатом са сондом;
  5. Прекрити слојем песка од 10-15 сантиметара;
  6. По жељи поставити још један слој ПВЦ фолије, најбоље са перфорацијама за пропуштање топлоте и воде на којој се постављају контејнери или саксије;
  7. Све прекрити ПВЦ фолијом.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ