7. јула 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Трутови

У пролеће се у пчелињем друштву појављују трутови. То су привремени, сезонски чланови друштва који пред јесен угину. Трутови су  мужјаци који у кошници ништа не раде, осим оплођавања матице. Трутови имају јака крила (знатно дужа од трбуха) и велике очи. Све је то труту потребно да би у лету опазио и достигао матицу. Трутови немају жаоке, те се због тога не могу ни бранити.

Трутови полно сазревају између 8 и 14 дана живота. Тада они на топлом и сунчаном дану излећу из кошнице да се негде у ваздуху сусретну с матицом. Пошто се с матицом спари, трут угине.

У периоду топлог времена и цветови обилно излучују нектар, трутови налазе склониште и храну у свакој кошници. Са престанком паше, на пчелињаку почиње гоњење трутова. Пчеле радилице не пуштају у кошницу трутове који се враћају с излета. У исто време пчеле гоне трутове који су у кошници што даље од меда, у крајеве и напоље. Трутови се у групама скупљају око лета и ускоро угину од хладноће и глади. На тај начин, под нормалним условима трутови не остају у друштву преко зиме.

За неговање црва једног трута утроши се отприлике толико хране колико за пет црва пчела радилица. И одрасли трутови троше велике количине хране. Зато се на пчелињаку морају предузимати мере за ограничавање њиховог извођења.

Пчеле радилице

У пролеће и у лето, ћелије саћа испуњене су леглом/ларвама и луткама, будућим пчелама.

Пчеле радилице  имају неразвијене полне органе и не могу да се спаре с трутовима. Зато при нормалним условима не носе јаја. Истина, и пчеле радилице могу у неким случајевима да носе јаја, али се из тих јаја изводе искључиво трутови (такве се пчеле зову лажне матице).

Све послове око неговања црва, доношења хране и опслуживања гнезда обављају искључиво пчеле радилице. Тако оне негују легло, загревају га, скупљају мед и цветни прах с цветова, доносе воду, стварају у свом организму восак за израду саћа. И најзад, пчеле радилице штите кошницу од свих непријатеља (мрава, лептирица, оса и од напада других пчела), чисте, проветравају кошницу, одржавају потребну топлоту, затварају пукотинеи отворе у кошници нарочитим пчелињим лемом (прополисом) итд. Укратко пчеле радилице обављају све послове, које изискују животне потребе.

Да би могле да обаве тако разноврсне послове у кошници, пчелињи организам мора да се прилагоди свакој врсти посла. И заиста, пчела има добро развијене мирисне органе, потребне за откривање хране, дугачак језик за усисавање нектара из цветова, медни желудац за смештање нектара па, уређаје на ногама за скупљање, пренос и смештање у саће цветног прашка, апарат за чишћење пипака, четкице за чишћење тела од цветног прашка, добро развијена крила за летење и проветравање кошнице, жлезде за излучивање млеча за храњење црва, воштане жлезде које излучују восак за израду саћа, жаоку за одбрану од непријатеља итд.

Пчеле радилице имају врло кратак век. Лети живе просечно 35 до 40 дана. Пчеле изведене у другој половини лета живе знатно дуже (неколико месеци). Оне презимљују, али у пролеће постепено изумиру. Ниједна од њих не може да доживи лето. Исто тако пчеле рођене у пролеће не дочекају јесен.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ