21. октобра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Уљана репица је биљка дугог дана која се сеје најраније у јесен.  Оптималан рок за садњу је крај августа и почетак септембра. Сеје се сејалицама на дубину 1-2 цм у међуредном размаку 20-25 цм. Сеје се тако да се обезбеди 80-100 биљака на м2. За такав склоп биљака  потребно је 7 до 8 кг семена по хектару.

Основна намена производње уљане репице је добијање уља, кога у семену уљана репица има око 40%. Поред уља, семе је богато и беланчевинама, којих има око 20%. Селекцијом биљака добијене су сорте које имају уље које није штетно по здравље људи и може се користити у исхрани.

Уљана репица цвета рано у пролеће, селективно. Цветање траје 20 и више дана.

Оптимална температура за клијање семена је 25С°, а може да клија и на температури од неколико степени у плусу. Спада у биљке отпорне на ниске температуре, зими издржава -10°, а под снегом и дупло нижу температуру. Спада у биљке дугог дана па је неопходно биљкама обезбедити довољно светлости, што се најбоље обезбеђује правилном сетвом семена.

Уљана репица воли дубока, растресита земљишта и добро обезбеђена водом. Погодују јој јесење и зимске падавине и ту воду веома добро користи. Уколико је земљиште више обезбеђено калцијумом то јој такође погодује. На средње тешком земљишту поред калцијума за 1 ха треба обезбедити и око 120 кг азота, 80-100 кг фосфора и 110-130 кг калијума.

За уљану репицу су добри предусеви житарице, јер се рано скидајуса обрадиве површине и остављају довољно времена за правилну обраду земљишта. Добри предусеви су и ране крмне културе и рани кромпир. Биљку треба гајити у плодореду, јер је осетљива на болести и штеточине.

Уколико је извршена добра припрема и добро ницање биљака неће бити потребно да се третира хербицидима јер ће врло брзо доћи до затварања редова и гушења корова. Прихрана се обавља у једном наврату и то крајем фебруара и почетком марта месеца.

Жетву уљане репице почети када се листови суше, а стабло крене да мења боју у жућкасту и махуне буду жуто смеђе. Махуне код уљане репице са зрењем крену да пуцају па је потребно урадити десикацију десетак дана пре жетве. Десикација се обавља тоталним хербицидима како би се нагло прекинула вегетација и смањило пуцање махуне.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ