3. марта 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Вероватно  сте некада чули неког да каже како је пожељно да “једете дугу”,  у преводу страног израза  “eating the rainbow”,  који врло често користе нутриционисти када желе да скрену пажњу на благотоврне ефекете које на  здравље има уношење воћа и поврћа различитих боја.

Воће и поврће раличитих боја садржи различите витамине, минерале и остале корисне састојке који имају разне благотворне ефекте .

Различите боје воћа и поврћа потичу од различитих врста биљних пигмената и других фитоматерија. У  воћу и поврћу се може наћи преко 25 000 храњивих фитоматерија чијим се конзумирањем  стимулишу ензими који потпомажу телу да елиминише токсине, појача имуни систем, промовише здрав метаболизам и унапреди здравље.

Воће и поврће црвене боје садржи природни биљни пигмент ликопен који је снажан антиоксиданс који може смањити ризик од појаве различитих болести и побољшати здравље срца. Неко од воћа и поврћа црвене боје које је пожељно да уврстите у исхрану: парадајз, црвене јабуке, лубеница, малина, црвено грожђе, трешње, јагоде и ротквице.

Воће и поврће зелене боје садржи читав низ фитохемикалија укључујући каротеноиде, индоле и сапонине који имају снажно анти канцерогено дејство, а неко поврће ове боје представља и значајан извор фолата у исхрани. Неко од воћа и поврћа зелене боје које је пожељно да уврстите у вашу исхрану: спанаћ, краставац, целер, купус, зелена салата, боранија, киви, зелено грожђе, зелене јабуке, грашак, броколи и шпаргла.

Плава и љубичаста боја воћа и поврћа потиче од антоцианина који је јак антиоксиданс, ојачава имуни систем, штити ћелије од оштећења и смањује ризик од  различитих болести.  Неко од воћа и поврћа плаве и љубичасте боје које је пожељно да уврстите у вашу исхрану: цвекла, црвени купус, плави патлиџан, купине, боровнице, црно грожђе и шљиве.

Што се тиче наранџасте и жуте боје воћа и поврћа, ова интензивна боја потиче од каротеноида од којих се по значају истичу бетакаротен и лутеин. Благотворно утичу на здравље очију и помажу организму у опоравку после јаких физичких активности. Неко од воћа и поврћа ове боје које је пожељно да уврстите у вашу исхрану: шаргарепа, диња, слатки кромпир, тиква, кукуруз, брескве, нектарине, кајсије.

Воће и поврће беле боје садржи већи број корисних фитохемикалија од којих се по својим антиврусним и антибактериолошким дејствима истичу алицин и потасиум (К). Неко од воћа и поврћа ове боје које је пожељно да уврстите у исхрану: карфиол, печурке, беле брескве, бели лук, кромпир, лук, ђумбир и репа.

Начин исхране има огроман утицај на здравље и све што је потребно за здраву исхрану и превенцију, природа је већ пружила.

Извор,  http://boksit-zdravlje.com/uticaj-voca-povrca-razlicitih-boja-na-vase-zdravlje/

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ