25. маја 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Вилина косица (Cuscuta spp) је паразитска биљка која нема  листове, а тако ни хлорофила и не може да врши фотосинтезу и све материје за опстанак узима од биљака домаћина на којима паразитира.

Вилина косица има танко и разгранато стабло, жуто- црвенкасте боје изглед је свиленкаст одакле и сам назив паразита. Цветови су седећи, формирају клупчасте цвасти и једна биљка у току године формира 3000 семенки. Семена задржавају клијавост 5-6 година, а може се размножавати и вегетативним путем и то кидањем стабљике. Овај паразит је стални пратилац детелина и луцеришта и уколико се не предузмимају одговарајуће мере, у стању је да уништи усеве детелине и луцерке у року од 3-4 године.  Вилина косица  јавља се и на шећерној репи, мркви, црном луку а ређе на кромпиру, грашку, пасуљу и другим културама. Присуство вилине косице у усевима луцерке и црвене детелине се препознаје  по жутим флекама, у оквиру којих биљке заостају у порасту и на крају угину. Флеке се повећавају сваке године по више метара.

Мере заштите од вилине косице су сетва чистог семена луцерке и детелине без садржаја семена ове паразитске биљке, кошење површине заражене овом паразитском биљком и третирање хербицидима или раствором плавог камена (5% ). Хербициди за уништавање вилине косице користе се на на бази  (хлортал-диметил) и примењују се на почетку кретања вегетације као и после првог откоса. Уколико се вилина косица појави у луцеришту и детелиништу не сме јој се дозволити формирање семена, јер тада је много теже сузбијање. Места захваћена вилином косицом треба покосити за један метар шире од захваћене површине и то према центру оазе, а не у супротном смеру. Кошење би требало да иде до земље. Уколико вилина косица донесе семе, њено сузбијање захтева други приступ, односно тада се прво заражена места косе као и метар чистог усева, остави се да се просуши и након тога се таква и запале и места се прекопавају и поново засејавају. У случају да усев детелине и луцерке буде масовно нападнут и дође до знатног губитка најрационалније је усев разорати и на тој површини десетак година гајити биљке које вилина косица не угрожава.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ